Wordt een slaapcoach vergoed door verzekering in 2024?

wordt_slaapcoach_vergoed_door_verzekering

Wordt een slaapcoach vergoed door verzekering in 2024?

Wordt een slaapcoach vergoed vanuit de zorgverzekering? Deze vraag krijg ik regelmatig van vermoeide ouders. Het korte antwoord is nee, op dit moment zit slaapcoaching helaas niet in de basisverzekering. Het kan wel zo zijn dat jouw zorgverzekering vanuit een aanvullende polis (een deel van) de kosten vergoed. In 2023 hebben een aantal gezinnen op deze manier de slaapcoaching kosten deels terug gekregen. Het is dus zeker de moeite waard om de aanvullende polis van je zorgverzekering eens goed uit te pluizen.

De kosten van een slaapcoach traject

Om je te helpen begrijpen waarom slaapcoaching kost wat het kost, wil ik kort met je delen hoe het tarief is opgebouwd.

Een slaapcoach traject kost tijd, veel tijd. Voor jullie als ouders natuurlijk en wij als slaapcoaches steken er ook heel veel uren in. Tijd die voor jullie zichtbaar is, bijvoorbeeld de intake en de coach gesprekken die we samen doen. En ook tijd wat minder zichtbaar is. Zoals het voorbereiden van de intake en coach gesprekken, het schrijven van een slaapplan, lezen van door jullie ingevulde slaap logs, nadenken over vervolgstappen en eventuele aanpassingen in het slaapplan, het opzoeken van informatie enz. Alles wat maar nodig is om jullie rustige nachten terug te geven.

Wat is de nachtrust van jezelf en je kindje jou waard?

Dit is volgens mij de belangrijkste vraag om jezelf te stellen wanneer je twijfelt over het starten met een slaapcoach traject vanwege de kosten. Een paar honderd euro betalen voor een nieuwe smartphone of weekendje weg is voor veel mensen geen probleem. Maar investeren in jezelf of je gezin is vaak lastiger. Hoe belangrijk is het voor jou dat het slapen van je kind beter gaat. En kan je misschien tijdelijk andere dingen opgeven of minderen om zo geld vrij te maken om te gaan werken aan de slaap van je kindje?

Bedenk eens welke leuke dingen je allemaal kan gaan doen als je weet dat je kindje ‘s avonds fijn gaat slapen. Je krijgt meer tijd voor vrienden, je partner en jezelf. Wat doet het met de energie en sfeer in je gezin wanneer iedereen voldoende slaap krijgt. Hoeveel meer ontspannen en fijner zullen de vakanties zijn.

Dus wordt een slaapcoach vergoed door verzekering?

In 2024 zit het niet in de basis zorgverzekering, maar misschien krijg je een deel vergoed vanuit je aanvullende zorgverzekering. Check hiervoor je polisvoorwaarden of bel met je zorgverzekeraar.

Uiteindelijk is het wel of niet starten met een slaapcoach traject een keuze die alleen jij kan maken. Misschien helpen ervaringen van andere ouders je in je overweging. Je leest ze hier. En weet ook dat we altijd graag een vrijblijvende kennismaking met je plannen. Dat kan via deze link.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven