Wanneer van ledikant naar groot bed?

kind klaar voor overgang ledikant naar groot bed

Wanneer van ledikant naar groot bed?

Ik krijg regelmatig de vraag van ouders wat nu het beste moment is voor je peuter om van ledikant naar groot bed te gaan. Mijn antwoord? Wacht zo lang mogelijk. Dat is echt het fijnste voor iedereen en helemaal wanneer je kindje nog niet goed zelfstandig in slaap kan vallen. Wil je weten wanneer het ledikant dan wel weg kan? Je leest het in deze blog.

Wanneer is je kind klaar voor een ‘groot bed’?

Op z’n vroegst met 2,5 jaar, maar nog beter is het om te wachten tot je peuter 3 is. Sommige kinderen blijven zelfs in hun ledikant tot ze 4 jaar zijn. Kinderen jonger dan 2,5 jaar zijn gewoon nog niet zover in hun ontwikkeling dat ze het principe van ‘in je bed blijven liggen zolang het nacht is’, snappen. En natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Van die voorbeeld dreumesjes die heerlijk in hun bed blijven liggen slapen, maar die ouders zullen deze blog waarschijnlijk niet lezen 😉. Juist als je kind een uitdagende slaper is, wil je het je kind en jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Lang(er) in het ledikantje laten slapen is dan een heel goed idee.

Daarnaast is de veiligheid van je kind belangrijk. Een dreumes van 18 maanden die midden in de nacht op verkenning gaat in je huis, dat is iets om je zorgen om te maken.

Zelden worden slaapproblemen spontaan opgelost door de overgang naar een groot bed. Integendeel, wanneer je kind niet zelfstandig in slaap kan vallen zal het grote bed meer verzet en frustratie geven tijdens de coaching. Je wil je kind dan leren slapen en tegelijkertijd vraag je hem zijn impuls om uit bed te gaan te onderdrukken. Dat is veel gevraagd van een kindje en zal dan ook zeker leiden tot meer tranen.

Hoe pak je het aan?

Betrek je kindje in de overgang. Praat over het nieuwe grote bed en hoe speciaal het is dat je kind daar nu groot genoeg voor is. Breng het enthousiast. Laat hem helpen beddengoed uitzoeken. Misschien wil je dit moment wel gebruiken om de babykamer om te toveren in een ‘grote kinderen kamer’. Wat je plan ook is, je peuter heeft waarschijnlijk al een echt eigen willetje en zal het heerlijk vinden om mee te beslissen over de inrichting van z’n slaapkamer.

De ‘grote bed’ regels

Bereid je voor op wat uitdagende avonden. Peuters zijn meesters in grenzen opzoeken en regels uittesten. Het is aan jou om duidelijke regels met je kind af te spreken én je peuter hieraan te houden! Denk hier van tevoren goed over na en bespreek het met je partner zodat jullie dezelfde regels hanteren. Wat doe je bijvoorbeeld als je peuter al zindelijk is? Hoe vaak laat je hem z’n bed uitgaan voor een bezoekje aan de badkamer? Wat doe je als je kind uit bed komt? Mijn tip? Direct terug naar bed brengen zonder discussie. Beloon je kind wanneer hij netjes in bed blijft. Vertel hoe knap dat is en hoe trots je bent. Veel kinderen vinden het geweldig om ’s ochtends een sticker op hun hand te krijgen die ze trots aan iedereen kunnen laten zien.

Het is nu extra belangrijk om vast te houden aan je bedtijd routine. Kinderen houden van vaste routines en voorspelbaarheid. Het helpt ze om de wereld te begrijpen. Peuters die net in een groot bed slapen, gaan vaak extra tijd rekken bij bedtijd. Nog 1 verhaaltje, nog 1 slokje water, mama ik moet nog plassen etc etc. Laat je niet teveel verleiden en volg je vaste routine.

Dit kan ook een mooi moment zijn om een peuterklokje te geven. Je kind is nu oud genoeg om het principe van een klokje te snappen. En als je kindje vroeg wakker wordt, kan het heel goed helpen om te voorkomen dat hij om 5 uur zijn kamer uit komt. In mijn online cursus voor Vroege Vogels vertel ik je hoe je dit vroege wakker worden aan kan pakken.

Wat als er een baby op komst is?

Wees voorzichtig met de overgang naar een groot bed wanneer er een broertje of zusje op komst is. Ik raad je aan om je kind dan of wel ruim voor de baby er is of een paar maanden erna een nieuw bed te geven. Je wilt namelijk voorkomen dat je peuter het nieuwe bed koppelt aan de komst van de baby, dit voelt alsof hij zijn bed moet afstaan.

Verwachten jullie een kindje en is je oudste nog geen 2,5 jaar? Overweeg dan om tijdelijk een ledikantje te lenen voor je baby of koop eventueel een mooi tweedehands bedje voor je baby.

1 gedachte over “Wanneer van ledikant naar groot bed?”

  1. Pingback: Waar moet ik op letten bij het kiezen van een dekbed voor mijn kind? - het Woonschrift

Reacties zijn gesloten.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven