Wanneer geen middagslaapje meer

wanneer geen middagslaapje meer

Wanneer geen middagslaapje meer

Wanneer geen middagslaapje meer?

Het middagslaapje van je peuter is voor veel ouders een welkom rustmomentje. Je hebt even je handen vrij. Zolang je peuter nog slaapt overdag zou ik hier dan ook zeker van genieten. Maar er komt een moment dat je kind het middagslaapje niet meer nodig heeft. En dat heeft weer andere voordelen, je hoeft uitstapjes bijvoorbeeld niet meer om het middagslaapje heen te plannen. Ik vertel je graag wat de signalen zijn dat je peuter geen middagdutje meer nodig heeft.

Vanaf welke leeftijd geen middagslaapje meer?

Gemiddeld ergens tussen de 2 en 3 jaar stoppen peuters met het middagdutje. Maar er zijn grote verschillen van kind tot kind. De ene peuter stopt vlak na de 2e verjaardag al met het dutje. Een ander kindje heeft tot aan 4 jaar een middagslaapje nodig. En beide is normaal. Jouw peuter kan dus veel eerder of later het middagslaapje laten vallen dan de peuter van de buurvrouw.

Hoe weet je dat je peuter geen middagslaapje meer nodig heeft?

  • Het duurt steeds langer voordat je kindje in slaap valt voor het dutje
  • Je peuter is duidelijk niet moe in de middag en wil niet slapen
  • Het duurt lang voor je peuter ’s avonds in slaap valt
  • Je kindje wordt steeds vroeger wakker in de ochtend

Dat je peuter 1 of 2 dagen deze signalen laat zien, zegt nog niet dat hij of zij klaar is om te stoppen met het middagslaapje. Dat kan ook gewoon opstandig peuter gedrag zijn. Wacht, net als bij de overgang van 2 naar 1 dutje, tot je langere tijd een verandering ziet in het slaappatroon van je kindje.

Moet je het middagdutje afbouwen?

Voor het middagdutje er echt af gaat is er vaak een periode waarin je merkt dat er een verandering aan zit te komen. Je peuter houdt het nog nét niet vol zonder dut, maar na een te lange middagslaap lukt het in slaap vallen ’s avonds juist niet. Dit is het teken dat je kan beginnen met het middagdutje afbouwen.

Hoe bouw je het middagslaapje af?

Haal eerst eens 30 minuten van het middagslaapje af. Probeer dit een week en kijk of je verschil merkt. Geen effect? Dan nog wat verder inkorten. De ene peuter kan je zonder problemen 1,5 uur laten slapen, bij een ander is 1 uur dutten de max. Try and error dus 😉

Blijf vooral kijken naar wat jouw peuter nodig heeft. De behoefte aan een middagslaapje kan flink verschillen op deze leeftijd. Laat je dus niet gek maken door wat andere ouders zeggen.

Loop je vast met de dutjes? Dan is een los consult een goed idee. Ik denk graag met je mee over het dagritme van je peuter. Klik hier voor alle info over losse consulten.

Liever zelf aan de slag? Kijk dan hier voor de praktische Slaapgidsen.

 

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven