Waarom wordt mijn kind wakker in de nacht?! We hebben alles al geprobeerd, maar niks lijkt te helpen. Deze noodkreet van ouders krijg ik dagelijks. En vaak is 1 of meer van de volgende 5 punten de oorzaak:
- Je kind slaapt niet goed overdag
- Je kind is lang wakker tussen het laatste slaapje en bedtijd ’s avonds
- Je kindje ging slapend in bed
- Inconsequent reageren als je kind wakker is in de nacht
- Medische oorzaken waardoor je kind wakker wordt nacht in de nacht
Punt 3 en 4 zijn vooral voor baby’s ouder dan 6 maanden. Voor jonge baby’s is het heel normaal dat ze jouw hulp nodig zijn om in slaap te vallen. Na de 4 maanden sprong raad ik je wel aan om te gaan oefenen met zelf in slaap vallen.
Je kind slaapt niet goed overdag
“Laat hem toch wakker overdag, dan slaapt hij in de nacht wel.” Hoe vaak heb jij deze opmerking al gehoord? Het blijft een hardnekkige overtuiging. Het tegenovergestelde is juist waar. Hoe beter je kindje overdag slaapt, hoe rustiger de avonden en nachten zijn. Op de downloads pagina vind je een handig overzicht gemiddelde slaapbehoefte!
Slaapt je kindje te weinig overdag? Dan krijg je minder diepe en dus onrustige slaap. Dit heeft allemaal te maken met je hormonen. Wanneer je lichaam toe is aan slaap, maar het lijkt er niet op dat dit gaat komen. Dan ga je in plaats van het slaaphormoon melatonine, juist hormonen aanmaken die je wakker en alert houden. Deze cortisol zorgt ervoor dat je kindje onrustiger en minder diep slaapt. De kans is groot dat je kind wakker wordt in de nacht en/of heel vroeg wakker is in de ochtend.
Slapen doet slapen!
Je kind is lang wakker tussen het laatste slaapje en bedtijd ‘s avonds
Dit ligt in het verlengde van punt 1. Je kindje slaapt misschien wel lang genoeg overdag, maar als de timing niet klopt krijg je alsnog onrustige nachten. De wakkertijd is dan te lang en daardoor raakt je kindje oververmoeid, waardoor weer extra cortisol wordt aangemaakt. Juist het wakkervenster van het laatste dutje tot aan bedtijd ’s avonds is belangrijk om rustig de nacht door te kunnen slapen.
Je kind ging slapend in bed
Stel je eens voor: je valt in slaap naast je partner op de bank en je wordt wakker helemaal alleen in je bed. Hoe zou jij reageren? Ik weet dat ik in ieder geval behoorlijk van de leg zou zijn.
En zo is het natuurlijk ook met je kindje. Als je kindje met hulp in slaap valt en wakker wordt zonder papa, mama, borst, fles of wat de slaapassociatie ook is, dan gaan geheid de alarmbellen af! In deze blog vertel ik je meer over deze slaapassociaties.
En iedereen wordt een beetje wakker in de nacht, dat is zo ingebouwd in ons slaappatroon. Kinderen die weten hoe ze zelf in slaap kunnen vallen, pakken dan hun knuffel, speen, dekentje en slapen lekker verder.
Wil je gaan werken aan zelfstandig in slaap vallen? Start dan met bedtijd ’s avonds. Dan is de slaapdruk het hoogst en zal je het snelst resultaat zien. Vervolgens zal je kindje het makkelijker ook overdag toe kunnen passen.
Inconsequent reageren als je kind wakker is in de nacht
Saai en voorspelbaar. Dat zijn de 2 woorden die je wil onthouden wanneer je kindje wakker wordt in de nacht.
Saai, want hoe meer interactie en prikkels hoe wakkerder je kindje wordt. En dat is nou net niet de bedoeling ’s nachts.
Voorspelbaar zijn en consequent reageren is mega belangrijk als jij je kindje beter wilt laten slapen. Wanneer jij je kindje bijvoorbeeld de 1e keer in slaap wiegt, de 2e keer in slaap voedt en bij de 3e keer wakker worden bij je in bed neemt. Dan heeft je kindje geen idee waar hij of zij aan toe is.
Om je kindje te helpen zelfstandig in slaap te vallen, kies je een slaapcoach methode waar jij je goed bij voelt. Want alleen dan kan je het ook consequent toepassen.
Ook wanneer je kindje tijdens een slaapregressie door een lastige fase gaat, wil je zo consequent mogelijk reageren. Op die manier krijg je het slapen het snelste terug op de rit zodra de slaapregressie voorbij is.
Lees hier meer over het kiezen van de juiste slaapcoach methode. En hier vind je de blog over slaapregressies bij je baby en kind.
Medische oorzaken, daardoor is je kind wakker in de nacht
Er kunnen ook onderliggende medische oorzaken zijn waardoor je kindje niet goed kan slapen.
Heeft je baby bijvoorbeeld reflux klachten, eczeem of denk je dat er een voedselallergie speelt? Dan wil je dat eerst door een arts laten uitzoeken en als het nodig is behandelen voordat je aan het slapen gaat werken. Het is namelijk niet eerlijk om slaapcoaching te starten als je kindje telkens wakker wordt door reflux, jeuk of ander ongemak.
Als gecertificeerde Gentle Sleep Coach weet ik op welke signalen ik moet letten en ik zal jullie doorverwijzen als dat nodig is.