Zijn er vragen onbeantwoord?

Dan vind je hier antwoord op veelgestelde vragen

Meer weten over onze manier van werken?

Veelgestelde vragen over slaapcoaching

Kinderslaapcoaching is niet iets wat je zomaar aangaat. Het gaat om het welzijn van je kindje en daar ga je natuurlijk voorzichtig mee om. Ik kan me dus goed voorstellen dat je vragen hebt. Hieronder geef ik alvast antwoord op veelgestelde vragen over slaapcoaching bij baby’s en kinderen.

Bel of mail gerust als je meer wilt weten

Nee helaas niet en om eerlijk te zijn, niemand kan dat. Wanneer je kind bijvoorbeeld gewend is dat je hem in slaap wiegt bij bedtijd en iedere keer dat hij wakker wordt, dan zal hij gaan protesteren wanneer je dat gaat veranderen. Ze houden nou eenmaal van voorspelbaarheid, dat maakt de wereld veilig en begrijpbaar voor ze. Verandering zorgt altijd voor protest bij baby’s en kindjes. En de meest effectieve manier voor je kindje om duidelijk te maken dat hij het er niet mee eens is, dat is huilen. 

De mate en intensiteit van huilen hangt af van het karakter van je kind en hoe consequent je tot nu toe bent geweest. Wanneer je kind weet dat het uiteindelijk toch wel die fles krijgt of bij jou in bed gehaald wordt, zal het flink meer protesteren tijdens de coaching. Het belangrijkste is hoe jij als ouder op het protest van je kindje reageert. De Gentle Sleep Coach strategie is erop gericht om het aantal tranen zoveel mogelijk te beperken. Het is niet nodig om de deur achter je dicht te trekken en je baby alleen in z’n bedje te laten huilen. Je mag er zijn voor je kind en fysieke en verbale geruststelling geven en tegelijkertijd je kind de ruimte geven om zijn frustratie te uiten en zelf te leren slapen.

Tijdens het intakegesprek bespreken we wat wij gezien het temperament en de slaapsituatie van jouw kindje verwachten. En wat jij als ouder kan doen om je kindje te troosten.

Ja dat kan zeker. Het is een mythe dat fles gevoede kindjes beter slapen dan borst gevoede kindjes. Wij vinden dat je pas moet stoppen met borstvoeding geven wanneer je dat echt zelf wil. Niet omdat je hoopt dat je kindje daarna beter gaat slapen.

Tijdens de intake bespreken we je borstvoedingswensen en doelen en creëren hier vervolgens een plan omheen. Vaak zal je zien dat ook het voeden beter gaat wanneer je kindje beter slaapt.

Slaapcoaching betekent niet automatisch dat je kind op een eigen kamer moet gaan slapen. Tijdens de intake bespreken we jullie doelen en wensen en maken aan de hand daarvan een plan op maat. We hebben al veel kindjes succesvol leren slapen bij de ouders op de kamer. Het is wel zo dat sommige hele alerte kindjes het beter doen op een eigen kamer. 

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het zijn dat ik je vraag om een paar nachten op een andere kamer te slapen. Dit is puur om het doorbreken van de associatie tussen voeden en slapen makkelijker te maken voor je kindje. Zodra je kind gewend is aan een andere manier van troosten kun je weer terug naar je eigen bed.

Ziekte is iets wat je, helaas, niet kan voorkomen. Het kan de slaapcoaching uiteraard wel beïnvloeden. Wanneer je kind ziek wordt, zullen we de coaching wellicht moeten pauzeren. Jullie krijgen dan tips en aanwijzingen hoe je door deze periode heen komt zonder weer helemaal terug bij af te zijn. Zodra je kind zich beter voelt pakken we de draad weer op.

De eerste maanden na de geboorte draait alles om het leren kennen van je baby. Deze tijd is ontzettend belangrijk in het vormen van een goede hechting met je kindje. Slaap en voedingsritmes zijn volop in ontwikkeling. Het circadiaans ritme, ook wel biologische klok, is nog niet ontwikkeld bij jonge baby’s en ze zijn nog niet in staat om zichzelf te reguleren.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt ook geen slaaptraining bij zulke jonge baby’s.

De Gentle Sleep Coach methode heeft al duizenden ouders wereldwijd geholpen. De methode is ontwikkeld door Kim West, een van de meest gerenommeerde slaap specialisten ter wereld. Al meer dan 20 jaar zet zij zich in voor kinderen met slaapproblemen en ze is mede oprichtster van de International Association of Child Sleep Consultants.

De kans van slagen met de GSC methode is 95%. Als coach zijn we afhankelijk van de informatie die ouders geven. Goed invullen van het slaaplog is ontzettend belangrijk en dat kost tijd en aandacht. Oorzaken van minder succes kunnen zijn ouders die niet 100% gemotiveerd zijn, het slaapplan niet consequent uitvoeren of niet op één lijn zitten. Het kan ook zijn dat de baby er toch nog niet helemaal klaar voor is, of dat er medische oorzaken meespelen.

Wij zullen in ieder geval altijd ons uiterste best doen om jullie te laten slagen.

Je kan zeker een voorkeur aangeven. Het kan wel zijn dat het dan iets langer duurt voordat je kan starten. Heb je geen sterke voorkeur, dan koppelen we je aan de slaapcoach die het snelst beschikbaar is.

Jazeker. Voor het intakegesprek van een Slaapcoach traject kunnen we bij jullie thuis komen. José woont in Assen en Ardie in Emmeloord. We doen huisbezoeken in een groot deel van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland. Tijdens het kennismakingsgesprek kunnen we bespreken of een huisbezoek mogelijk is en een inschatting maken van de reiskosten.

Dit wisselt per periode. Wanneer je een kennismaking kan inplannen, kan je ervan uitgaan dat je op korte termijn kan starten met de slaapcoaching. Hou wel rekening met een aantal dagen voor het bijhouden van een log. En tijd voor je slaapcoach om het intakegesprek voor te bereiden. Morgen al starten kan dus helaas niet 😉

Hoe heerlijk zou het zijn als jouw kindje fijn gaat slapen?

Snel starten met slaapcoaching?

bladerstrook
Scroll naar boven