Veelgestelde vragen

Kinderslaapcoaching is in Nederland vrij nieuw en ik kan me dus goed voorstellen dat je vragen hebt. Hieronder geef ik alvast antwoord op een aantal veelgestelde vragen over slaapcoaching bij baby's en kinderen.

Bel of mail me gerust als je meer wilt weten.

Kom jij als slaapcoach hier in huis om ons kind te leren slapen?

Nou, zo werkt het niet helemaal 😉 Ik vind het belangrijk dat ouders zelf leren hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden in het leren slapen. Er is niemand die een kind beter kent en kan troosten dan de vader en moeder. Ook voor de toekomst is het fijn dat je zelf weet hoe te handelen als je kind een slaapregressie heeft door ziekte, sprongetje etc.

Mijn favoriete quote als slaapcoach, maar ook voor de opvoeding van mijn eigen kinderen is dan ook; "Help me het zelf te doen." van Maria Montessori.

Woon je in de buurt van Assen? Dan kom ik wel graag bij je thuis voor het intakegesprek van de slaapcoaching.

Kun je garanderen dat mijn kind niet huilt?

Nee helaas niet en om eerlijk te zijn, niemand kan dat. Wanneer je kind gewend is dat je hem in slaap wiegt bij bedtijd en iedere keer dat hij wakker wordt, dan zal hij gaan protesteren wanneer je dat gaat veranderen. Als je kind nog niet kan praten, dan zal hij huilen, kan hij al wel praten dan doet hij waarschijnlijk beide.

De mate en intensiteit van huilen hangt af van het karakter van je kind en hoe consequent je tot nu toe bent geweest met betrekking tot slaap. Wanneer je kind weet dat het uiteindelijk toch wel die fles krijgt of bij jou in bed gehaald wordt, dan zal het flink meer protesteren tijdens de coaching. De Gentle Sleep strategie is erop gericht om het aantal tranen zoveel mogelijk te beperken. Ik zal je nooit vragen om de deur achter je dicht te trekken en je kind alleen in z’n bedje te laten huilen. Je mag er zijn voor je kind om hem te troosten en gerust te stellen, terwijl je tegelijkertijd je kind de ruimte geeft om zelf te leren slapen.

Is slaapcoaching altijd succesvol?

De Gentle Sleep Coach methode heeft al duizenden ouders wereldwijd geholpen. De methode is ontwikkeld door Kim West, een van de meest gerenommeerde slaap specialisten ter wereld. Al meer dan 20 jaar zet zij zich in voor kinderen met slaapproblemen en ze is mede oprichtster van de International Association of Child Sleep Consultants. De kans van slagen met de GSC methode is 95%. Oorzaken van minder succes kunnen zijn ouders die niet 100% gemotiveerd zijn, het slaapplan niet consequent uitvoeren of niet op één lijn zitten. Het kan ook zijn dat de baby er toch nog niet helemaal klaar voor is, er een medische oorzaak is bij het kind of een postnatale depressie bij de moeder.

Ik geef borstvoeding en wil dat graag blijven doen. Kan ik aan slaapcoaching doen zonder de borstvoedingsrelatie met mijn kind te verstoren?

Ja dat kan zeker. Het is een mythe dat fles gevoede kindjes beter slapen dan borst gevoede kindjes.

Tijdens het intakegesprek bespreken we je borstvoedingswensen en doelen en creëren hier vervolgens een plan omheen. Vaak zul je zien dat ook het voeden beter gaat wanneer je kindje beter slaapt.

Wij willen dat ons kind bij ons op de kamer blijft slapen, is het dan toch mogelijk om slaapcoaching te doen?

Tijdens de intake bespreken we jullie doelen en wensen en maken aan de hand daarvan een plan op maat. Je kan heel goed werken aan de slaap van je kindje terwijl jullie een kamer blijven delen.

Wanneer je borstvoeding geeft, kan het zijn dat ik je vraag om een paar nachten op een andere kamer te slapen. Dit is puur om het doorbreken van de associatie tussen voeden en slapen makkelijker te maken voor je kindje. Zodra je kind gewend is aan een andere manier van troosten kun je weer terug naar je eigen bed.

Wat als mijn kind ziek wordt tijdens de coachingsweken?

Ziekte is iets wat je, helaas, niet kan voorkomen. Het kan de slaapcoaching uiteraard wel beïnvloeden. Wanneer je kind ziek wordt, zullen we de coaching wellicht moeten pauzeren. Ik geef je tips en aanwijzingen hoe je door deze periode heen komt zonder weer helemaal terug bij af te zijn. Zodra je kind zich beter voelt pakken we de draad weer op.

Waarom doe je geen slaapcoaching met baby’s jonger dan 6 maanden?

De eerste maanden na de geboorte draait alles om het leren kennen van je baby. Deze tijd is ontzettend belangrijk in het vormen van een goede hechting met je kindje. Slaap en voedingsritmes zijn volop in ontwikkeling. Het circadiaans ritme, ook wel biologische klok, is nog niet ontwikkeld bij jonge baby’s en ze zijn nog niet in staat om zichzelf te troosten.

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt ook geen slaaptraining bij zulke jonge baby’s.

Heb je een wachtlijst?

Ja, gemiddeld moet je rekening houden met een wachttijd van 2-3 weken. Soms heb je geluk en kunnen we al op kortere termijn starten met de coaching.