Van 2 naar 1 dutje

blogfoto_van_2_naar_1_dutje- peuter moe

Van 2 naar 1 dutje

Ik krijg veel mailtjes van ouders die worstelen met de dutjes van hun dreumes. Wanneer is je kindje eigenlijk klaar voor de overgang van 2 naar 1 dutje overdag en hoe ga je dan naar 1 slaapje?

Er is niet één vaste leeftijd voor. De meeste kindje zijn tussen de 15 en 18 maanden wanneer ze overgaan naar 1 dutje. Het belangrijkste is om vooral te kijken naar je kindje en minder naar de leeftijd. Er zijn kindjes die nog iets ouder of jonger zijn wanneer ze van 2 naar 1 dutje gaan. Maar pas wel op dat je de overgang niet té vroeg maakt. Veel kindjes krijgen dan te lange wakkertijden tussen de slaapmomenten. Daardoor heb je een grote kans op meer onrust in de nacht en vroeg wakker worden in de ochtend.

Heb jij een vroeg vogeltje thuis, lees dan ook deze blog met tips voor als je baby of kind vroeg wakker is.

 

Hoe weet je nu dat je kindje toe is aan 1 slaapje?

Er zijn een aantal signalen waar je aan kan zien dat je kindje klaar is voor de overgang naar 1 dut:

  1. Je kindje slaapt ’s nachts 10 – 11 uur aan een stuk, zonder wakker te worden
  2. Het duurt steeds langer voordat hij of zij in slaap valt voor de ochtend dut
  3. Het ochtenddutje is erg kort
  4. Je kindje slaapt ’s ochtends goed, maar wil ’s middags niet meer slapen

Dat je dreumes 1 of 2 dagen geen middag dutje wil doen, zegt nog niet dat hij of zij klaar is voor 1 slaapje. Hij kan ook gewoon een off-day hebben. Wacht tot je echt langer dan twee weken een verandering ziet in het slaappatroon van je kindje.

 

Hoe maak je de overgang van 2 naar 1 dutje?

Stel je dreumes slaapt ’s nachts goed door en weigert al 2 weken zijn middag dut. Tijd om toe te werken naar 1 dutje, maar hoe doe je dat?

Ik vertel je hier 2 manieren om de overgang naar 1 slaapje te maken.

De eerste:

Maak het ochtend dutje steeds iets korter. Slaapt je kindje nu nog 1,5 uur? Kort deze dan eerst in tot een uur. Gaat dit goed? Dan ga je na een paar dagen naar een dut van 45 minuten. Lukt dit? Laat je dreumes dan een dutje van 30 minuten doen ’s ochtends. Als laatste stap vervalt deze powernap en blijft er 1 lang middagslaapje over die start rond 12.30 – 13.00 uur.

Tegelijk met het inkorten van de ochtend dut zal je zien dat de middag dut langer wordt en eerder begint.

De tweede:

Verschuif langzaam de start van de 1e dut naar de middag. Doe dit in kleine stapjes. Elke paar dagen schuif je het slaapje 30 minuten op, totdat deze na het middaguur begint. Dus eerst een paar dagen starten om 11.00, dan paar dagen om 11.30, vervolgens 12.00 etc. Neem hier gerust 1,5 tot 2 weken de tijd voor. Ga niet te snel, het lichaam van je kindje heeft tijd nodig om aan de nieuwe slaapjes tijden te wennen. Werk ernaartoe dat het dutje uiteindelijk rond 12.30 – 13.00 begint.

 

Welke methode kies je?

Kijk vooral naar je kindje. Is je ochtend dut al vrij kort en valt je kindje steeds moeilijker in slaap? Dan kan de 1e manier handig zijn. Doet je kindje een lang ochtendslaapje, en is het slapen ’s middags juist lastig? Dan is de 2e manier waarschijnlijk de beste optie.

Wat ik je als laatste mee wil geven; bereid je voor op een paar onrustige weken. Voor veel kindjes is dit een lastige overgang, waar ze de ene dag aan 1 dut genoeg hebben en de volgende dag 2 nodig zijn. Blijf dus vooral goed kijken naar je dreumes. Zie je ’s ochtends duidelijke slaapsignalen of is je kindje extra dwars / opstandig? Dan wil je een 2 slaapjes dag doen.

En ook dit is een fase, uiteindelijk gaat de onrust voorbij en is je kindje over naar 1 dutje.

Kom je er na het lezen van deze blog toch niet helemaal uit? Dan is een los consult een goed idee. Ik denk graag met je mee over het dagritme van je kindje en geef je tips om de overgang van 2 naar 1 dutje zo soepel mogelijk te maken.  

7 gedachten over “Van 2 naar 1 dutje”

  1. Vanessa Jongsma

    Wat een fijne info. Dank!
    Ik vraag me bij de tweede methode wel af wat je dan met het tweede dutje doet. Want als het ochtendslaapje opschuift, schuift hier het middagdutje mee. En helaas dan ook de avondbedtijd…

  2. Hallo,
    Ik ben langzaam de start van het ochtendslaapje aan het verlaten naar de middag. Mijn dreumes van 14 maanden oud, wordt nu echter na 1,5 uur al wakker. Dit is dus een lange sleep naar de avond. Hij wordt nu tevens ineens om 5:00 uur ’s ochtends al wakker.
    Indien ik het ochtendslaapje (45 minuten) erin houdt en hem ’s middags (1,5 uur) ook laat slapen, ligt hij ’s avonds tot 22 uur te spoken. Dit was dan ook de reden dat we maar 1 slaapje toe wilden werken.
    Wat kan ik het best doen?

    1. Hi Lieneke,

      Wat een lastige overgang is het hè. Het vroege wakker worden in de ochtend komt waarschijnlijk doordat de tijd tussen het einde van zijn dut en bedtijd ’s avonds nu te lang is. Je kan er ook voor kiezen om zijn middag dut te laten zoals die was en de ochtend nog verder af te bouwen. Hij sliep 45 minuten, dit kan je eerst inkorten tot 30 minuten en daarna tot 20 minuten. Je maakt er dan eerst een powernap van voordat de dut helemaal vervalt. Geef elke stap meerdere dagen de tijd. Zo kan het lichaam van je kindje eraan wennen en heb je de grootste kans dat zijn middagslaap geleidelijk aan langer wordt. Succes!

  3. Mijn zoontje van even ruim 11 maanden is nu al 5 weken aan het spoken met z’n dutjes. Het is enorm vroeg voor 1 slaapje. Maar hij heeft ’s ochtends bijna een uur nodig om in slaap te vallen voor een dutje van 30 min en daarna is hij wakker. Gaat ook niet meer slapen. De middag is 1 uur à 5 kwartier en dan is hij ook weer wakker. De nacht over het algemeen door. Nu ook zelfs 1 ochtend helemaal geweigerd te slapen toen om 12:30 naar bed gedaan en heeft hij 2,5 uur geslapen. Ik lees overal dat het nog veel te vroeg is om naar 1 slaapje te gaan. Wat kan ik doen?

    1. Hi Amy,

      Rond de 1e verjaardag zie ik vaker dat kindjes de ochtend dut gaan weigeren. Blijf het wel aanbieden, de kans is groot dat hij het 2 dutjes ritme binnen een paar weken weer oppakt.
      Blijft het ellende? Dan kijken hoe het gaat op 1 dut, kan hij de lange wakkervensters goed volhouden en blijven de nachten ook rustig? Dan kan hij het ritme blijkbaar aan.

  4. Ons zoontje 18 maanden, lijkt de voorkeur te geven aan een ochtend slaap ipv middag slaap.
    Hij slaapt dan van ongeveer kwart voor 10 tot kwart voor 12 en redt het dan tot de avond.
    Is het erg om een ochtend ipv middag slaap te hanteren?

    1. Hai Marjolein,

      Als je zoontje het goed doet op dit ritme, dan is er niks aan de hand. Zolang hij overdag vrolijk, energiek en uitgerust is, de nachten rustig doorslaapt en op een fijn tijdstip zijn dag begint is het goed. Merk je dat er veel onrust is in de avond/nacht. Of dat hij 5.00 het perfecte tijdstip vindt om de dag te starten. Dan wil je nog eens kritisch naar zijn dagritme kijken.
      Maar je hoeft geen dingen te veranderen die goed gaan.

Reacties zijn gesloten.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven