blogfoto_van_2_naar_1_dutje
Home » Slaaptips » Van 2 naar 1 dutje

Van 2 naar 1 dutje

Ik krijg veel mailtjes van ouders die worstelen met de dutjes van hun dreumes. Wanneer is je kindje eigenlijk klaar voor de overgang van 2 naar 1 dutje overdag?

Er is niet één vaste leeftijd voor. De meeste kindje zijn tussen de 15 en 18 maanden wanneer ze overgaan naar 1 dutje. Het belangrijkste is om vooral te kijken naar je kindje en minder naar de leeftijd. Er zijn kindjes die nog iets ouder of jonger zijn wanneer ze van 2 naar 1 dutje gaan. Maar pas wel op dat je de overgang niet té vroeg maakt. Veel kindjes krijgen dan te lange wakkertijden tussen de slaapmomenten en daarmee meer onrust in de nacht en vroege ochtend.

 

Hoe weet je nu dat je kindje toe is aan 1 slaapje?

Er zijn een aantal signalen waar je aan kan zien dat je kindje klaar is voor de overgang naar 1 dut:

  • Je kindje slaapt ’s nachts 10 – 11 uur aan een stuk, zonder wakker te worden
  • Het duurt steeds langer voordat hij of zij in slaap valt voor de ochtenddut
  • Het ochtenddutje is erg kort
  • Je kindje slaapt ’s ochtends goed, maar wil ’s middags niet meer slapen

Dat je dreumes 1 of 2 dagen geen middagdut wil doen, zegt nog niet dat hij of zij klaar is voor 1 slaapje. Hij kan ook gewoon een off-day hebben. Wacht tot je echt langer dan twee weken een verandering ziet in het slaappatroon van je kindje.

 

Hoe maak je de overgang van 2 naar 1 dutje?

Stel je dreumes slaapt ’s nachts goed door en weigert al 2 weken zijn middagdut. Tijd om toe te werken naar 1 dutje, maar hoe doe je dat?

Ik vertel je hier 2 manieren om de overgang naar 1 slaapje te maken.

De eerste:

Maak het ochtenddutje steeds iets korter. Slaapt je kindje nu nog 1,5 uur? Kort deze dan eerst in tot een uur. Gaat dit goed? Dan ga je na een paar dagen naar een dut van 45 minuten. Lukt dit? Laat je dreumes dan een dutje van 30 minuten doen ’s ochtends. Als laatste stap vervalt deze powernap en blijft er 1 lange middagdut over die start rond 12.30 – 13.00 uur.

Tegelijk met het inkorten van de ochtenddut zal je zien dat de middagdut langer wordt en eerder begint.

De tweede:

Verschuif langzaam de start van de 1e dut naar de middag. Doe dit in kleine stapjes. Elke paar dagen schuif je de dut 30 minuten op, totdat deze na het middaguur begint. Dus eerst een paar dagen starten om 11.00, dan paar dagen om 11.30, vervolgens 12.00 etc. Neem hier gerust 1,5 tot 2 weken de tijd voor. Ga niet te snel, het lichaam van je kindje heeft tijd nodig om aan de nieuwe slaapjes tijden te wennen. Werk ernaartoe dat het dutje uiteindelijk rond 12.30 – 13.00 begint.

 

Welke methode kies je?

Kijk vooral naar je kindje. Is je ochtenddut al vrij kort en valt je kindje steeds moeilijker in slaap? Dan kan de 1e manier handig zijn. Doet je kindje een lange ochtenddut, en is het slapen ’s middags juist lastig? Dan is de 2e manier waarschijnlijk de beste optie.

 

Wat ik je als laatste mee wil geven; bereid je voor op een paar onrustige weken. Voor veel kindjes is dit een lastige overgang, waar ze de ene dag aan 1 dut genoeg hebben en de volgende dag 2 nodig zijn. Blijf dus vooral goed kijken naar je dreumes. Zie je ’s ochtends duidelijke slaapsignalen of is je kindje extra dwars / opstandig? Dan wil je een 2 slaapjes dag doen.

En ook dit is een fase, uiteindelijk gaat de onrust voorbij en is je kindje over naar 1 dutje.

 

 

Kom je er na het lezen van deze blog toch niet helemaal uit? Dan is een telefonisch slaapconsult een goed idee. Ik denk graag met je mee over het dagritme van je kindje en geef je tips om de overgang van 2 naar 1 dutje zo soepel mogelijk te maken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *