Slaaptips voor ouders

slaaptips voor ouders, kind slaapt door

Slaaptips voor ouders

Help, mijn kind slaapt door maar ik niet!

Is het eindelijk gelukt om je kindje beter te laten slapen, lig je zelf alsnog wakker. Ik kan me voorstellen dat dit je frustreert. Kort na de slaapcoaching hebben meer ouders hebben hier last van. Jouw lijf is er namelijk nog niet aan gewend om beter te slapen. Het goede nieuws is, je kan er wat aan doen! In deze blog geef ik slaaptips voor ouders.

Waarom lig ik wakker nu mijn kind goed slaapt?

Jouw interne klok reageert op licht, geluid en interactie. Net als die van je kindje. En zoals je bij je kindje hebt gemerkt, heeft dat klokje tijd nodig om nieuwe patronen aan te wennen. Hoe langer jouw lijf gewend is om ’s nachts meerdere keren actief te zijn, hoe lastiger het kan zijn om dit uit je ritme te krijgen. Daarom kan het zijn dat je kindje heerlijk slaapt, maar jouw interne klok nog steeds denkt dat je elke 3 uur alert moet zijn.

Wat zijn praktische slaaptips voor ouders?

Probeer je niet teveel te ergeren aan het feit dat je nog steeds wakker wordt ’s nachts. En ja, dit is meteen ook het moeilijkste om te doen. Want dan kan je eindelijk doorslapen, lig je zelf wakker. Mega frustrerend natuurlijk. En dan is de kans groot dat je gedachten negatief en daarmee niet helpend worden. Deze wil je dan omdraaien naar helpende gedachten. Je kan jezelf hierin trainen.

Hoe ga je van negatieve naar helpende gedachten:

Herken je dit; waarom kan ik niet gewoon slapen, dit is al de 4e keer dat ik wakker ben, hoe laat is het, ah nee nog maar 2.00 uur, morgen is die belangrijke meeting, dat wordt helemaal niks zo….etc etc Wanneer je opmerkt dat je zo tegen jezelf aan het praten bent, zeg je letterlijk ‘stop’. Vervolgens ga je positieve, helpende dingen tegen jezelf zeggen. Wat fijn dat (naam van je kindje) nu zo lekker slaapt, mijn lijf moet hier nog even aan wennen, maar dat komt goed, ik kan dit, ik heb mijn kindje geholpen om fijn te slapen, nu ga ik mezelf helpen, ik gun mijn lichaam de tijd om aan meer slaap te wennen… etc.

Elke keer wanneer je opmerkt dat je terugschiet in niet helpende gedachten, zeg je weer ‘stop’.

Dit is jezelf trainen, het gaat niet meteen de eerste keer perfect en dat is ok.

Kijk niet op je klok

Waarschijnlijk weet je al wel dat dit geen goed idee is, maar ik benoem het toch nog een keer. Telkens kijken hoe laat het is, en vervolgens bedenken hoe weinig je al hebt geslapen 😉, zorgt alleen  maar voor frustratie. En als je gefrustreerd bent, ontspan je niet en val je dus ook niet makkelijk in slaap.

Zorg voor lichaamsbeweging overdag

Ook wanneer je door slaaptekort uitgeput bent, raad ik je aan om wel te blijven bewegen. De verleiding is groot om op vrije momenten languit op de bank te ploffen. Maar te weinig beweging kan er juist voor zorgen dat je lijf niet moe genoeg is ’s nachts. En dan lig je wakker.

Werkt een powernap om slaaptekort in te halen?

Nasa heeft onderzocht dat een dutje na de lunch een goede manier is om slaaptekort in te halen. De ideale powernap duurt 20 – 25 minuten. Dan ben je weer wakker voordat je de diepe slaap ingaat. En zo voorkom je dat je juist nog vermoeider wakker wordt. Ben je uitgeput en wil je flink wat slaap inhalen? Dan maak je het beste een dut van 1,5 uur.

Helpt melatonine bij doorslapen?

Dit lijkt misschien een quick fix, maar is meestal niet het beste idee. Sterker nog, bij verkeerd gebruik kan melatonine je interne klokje juist verder in de war schoppen. Daarnaast los je met melatonine de oorzaak van het ’s nachts wakker liggen niet op. En dat is wel wat je ook op langere termijn helpt aan fijnere nachten.

Wil je graag je lichaam ondersteunen bij het slapen? Kies dan liever voor een natuurlijk middel, zoals valeriaan. In dit artikel van Nutribites lees je er meer over.

 

Wat ik je als laatste mee wil geven:

Je lichaam heeft tijd nodig om eraan te wennen dat je weer door kan slapen. Ik hoop dat deze blog met slaaptips voor ouders je op weg heeft geholpen om je eigen interne klokje weer goed afgesteld te krijgen.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven