Slaaptips voor de zomervakantie

slaaptips zomervakantie

Slaaptips voor de zomervakantie

Nog heel even en dan begint de zomervakantie. Ik merk dat veel ouders vragen hebben over het slapen van hun kindje tijdens de vakantie. Ik help je graag met mijn slaaptips voor de zomervakantie!

Mijn belangrijkste tip, hou zoveel mogelijk vast aan je normale ritme. Natuurlijk heb je altijd flexibele kinderen die in de vakantie later naar bed gaan en ’s ochtends uitslapen. Maar als jij deze blog leest, geldt dat waarschijnlijk niet voor jouw kind.

Een enkele keer laat naar bed om dat mooie vuurwerk te bekijken is niet erg. Ingecalculeerde onrust noem ik dat dan 😊. Maar om de vakantie zo fijn mogelijk door te komen, kun je er beter geen gewoonte van maken.⁠ Je kind heeft dan na de vakantie weken nodig om weer in het ‘normale’ ritme te komen.

Lees snel verder voor meer handige zomervakantie slaaptips.

Begin uitgerust

Kinderen die goed uitgerust zijn kunnen beter tegen veranderingen en zijn gezelliger tijdens de reis. De dagen voor vertrek zijn vaak hectisch. Last-minute boodschappen halen, spullen pakken, huis netjes achterlaten etc. Het dagritme van je kind staat dan misschien niet bovenaan je lijstje. Toch is het belangrijk om hier wel aan vast te houden en te zorgen voor voldoende goede slaapjes overdag. Wees je ook bewust van je eigen pre-vakantie stress. Jonge kindjes en baby’s pikken dit feilloos op en kunnen daardoor ook onrustiger worden.

Maak de reis leuk

Vakantie betekent meestal, een lange reis. Bereid je peuter hierop voor en vertel dat het echt héél lang duurt voordat je op de vakantieplek bent. Zeg ook dat jullie het onderweg samen gezellig gaan maken. Met peuters kun je al eenvoudige zoekspelletjes doen. ‘Wie ziet als eerste een vrachtauto?!’ Je kan ook prima kiekeboe spelen met bijvoorbeeld een knuffeltje. Voor iets oudere kinderen is een tas met kleine cadeautjes altijd een succes. Om de zoveel tijd tover je een cadeautje tevoorschijn waar ze meteen mee kunnen spelen. En af en toe zit er natuurlijk iets lekkers bij. Het is een leuk idee om thuis al bingokaarten te maken met dingen die ze onderweg af kunnen strepen. Een bus, auto met caravan, tankstation, gele auto etc.

Luisterboeken zijn ook een mooie afleiding. Er zijn steeds meer kinderboeken als luisterboek verkrijgbaar, gewoon in de bibliotheek.

Is het lang reizen naar je vakantiebestemming? Probeer dan toch zoveel mogelijk momenten te plannen waarop je kindje even goed z’n energie kwijt kan. Voor je baby kan je eraan denken om een speelkleed mee te nemen. Met oudere kindjes kan je bijvoorbeeld tikkertje spelen.

Ook op vakantie slapen in het donker

Niet alle vakantie huisjes zijn voorzien van goede gordijnen. Neem daarom altijd een rol zwarte vuilniszakken en een rolletje tape mee. Hiermee kun je heel eenvoudig alle ramen op je vakantie adres verduisteren. Het kost vrijwel niks en is super effectief!

Mijn ouders klemden vroeger een handdoek tussen het autoraam als ik een dutje moest doen. Je kan ook een lap verduisterende voeringstof halen bij een stoffenwinkel en deze tussen je autoraam klemmen. Of als je het aandurft, voorzichtig vastpinnen. Zo is je auto in een handomdraai een donkere slaapplek.

Eigen vertrouwde spulletjes mee op vakantie

Neem zoveel mogelijk eigen slaap spullen mee. Natuurlijk de lievelingsknuffels en voorleesboekjes. Maar denk ook aan het eigen vertrouwde laken en muziekdoosje. Misschien heeft je kindje thuis op zijn commode wel een knuffeltje staan of andere accessoire wat als herkenningspunt werkt. Pak die dan zeker in je koffer. Een klein nachtlampje kan voor je kindje (en jezelf 😉) handig zijn om je te oriënteren in een vreemde omgeving.

Neem een campingbedje mee

Als het lukt is het fijn om een eigen campingbedje mee te nemen. Heeft je kind hier nog niet eerder in geslapen? Zet het bedje dan thuis al even neer. Je peuter vindt het vast leuk om te helpen opzetten. Vertel je kind dat dit zijn vakantie bed is. Misschien wil hij of zij er thuis al een paar keer in ‘proef slapen’.

Laat je kindje wennen aan de slaapplek op vakantie

Ben je op je vakantieadres aangekomen? Bekijk dan samen waar je kindje gaat slapen. Zet de eigen spulletjes neer en maak er een gezellige slaapplek van. Het kan helpen om samen met je kind een poosje rond het bedje te spelen. Zo creëer je een positieve associatie met de slaapplek. Dit is niet alleen fijn voor peuters. Juist ook baby’s wil je laten wennen aan een nieuwe slaapplek. En de beste manier om er een veilige vertrouwde plek van te maken, is door er samen speeltijd door te brengen. Wees niet bang dat je kindje het bed dan alleen als speelplek en niet als slaapplek ziet. Zolang je speelt in het licht en slaapt in het donker is er geen probleem.

Dutjes in het bedje

Vanaf ongeveer 4 maanden is bewegende slaap (auto, kinderwagen etc) minder herstellend dan slapen in een bedje. Dit komt doordat je door de beweging minder diep slaapt. Het kan dus de moeite waard zijn om voor de slaapjes bij de eigen slaapplek te zijn. Of de kinderwagen ergens op een rustig plekje neer te zetten.

Kleine voetnoot hierbij, een slaapje onderweg is nog altijd beter dan géén slaapje. En het is niet erg als er op vakantie wat meer bewegende slaapjes zijn dan thuis. Je merkt gauw genoeg wanneer de balans té ver doorschiet. En dan is het aan jou of je het uitstapje de extra onrust in de nacht waard vindt.

Ga je een activiteit doen waarvan je weet dat je kindje hierdoor een dutje gaat missen? Probeer dit dan in de ochtend te plannen, zodat je kindje ’s middags nog kan slapen. Hiermee voorkom je een te lange wakkertijd tot bedtijd.

Het bedtijd ritueel op vakantie

Vakantie zorgt voor veel nieuwe indrukken die je kind moet verwerken. De slaapplek is anders, vreemde geuren en geluiden. Reken er dus op dat je bedtijd ritueel wat langer kan duren dan thuis. Neem de tijd voor een extra verhaaltje en wat meer knuffels en kusjes. Je wilt graag dat je kind zich veilig voelt en ontspannen in slaap valt.

Benoem ook dingen die anders gaan dan thuis. Misschien ligt je kindje tijdens de vakantie wel bij jullie op de kamer, omdat er niet meer kamers zijn. Benoem dit dan naar je kindje. ‘Tijdens de vakantie slapen we samen op 1 kamer. Als we straks thuis zijn, heeft iedereen weer zijn eigen kamer.’

Geniet!

Mijn belangrijkste tip? Ontspan en maak je niet extra druk om het slapen. Hoe relaxter jij bent, hoe meer ontspannen je kindje zal zijn. Zolang je niet teveel afwijkt van het normale dagritme en geen slaapjes overslaat, komt het vaak allemaal goed. Geniet van de tijd met je gezin. Je kindje die speelt met zijn campingvriendjes, pret heeft in het zwembad of met een emmer en schepje speelt op het strand. Vakantie is het moment om samen mooie herinneringen te maken!

Hopelijk heb ik je met mijn slaaptips voor de zomervakantie geholpen aan een relaxte vakantie. Is het toch een beetje uit de hand gelopen met het slapen? Plan gerust een los consult. Dan kijken we samen hoe we het slapen van je kindje weer vlot kunnen trekken.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven