Slaaptips voor de wintertijd

slaaptips voor de wintertijd

Slaaptips voor de wintertijd

In de nacht van 27 op 28 oktober 2024 wordt de klok weer verzet en gaat de wintertijd in. Om 3.00 uur ’s nachts gaat de klok een uur achteruit naar 2.00 uur.

Ik weet dat veel ouders hier tegenop zien, meer nog dan bij de overgang naar de zomertijd. De politiek praat al jaren over afschaffen van de zomertijd. Dus wie weet is dit jaar wel de laatste keer dat de tijd verzet wordt, maar daar heb je nu niks aan natuurlijk. Daarom deze blog met slaaptips voor de wintertijd!

Het klinkt zo fijn, een uurtje langer slapen. Helaas hebben de meeste ouders met jonge kinderen daar weinig aan. Het is eerder omgekeerd. Slaapt je kindje normaal tot 6.30 uur, wat een hele normale tijd is voor jonge kinderen, dan wordt dit na het verzetten van de klok 5.30 uur. En daar word je niet blij van. Gelukkig kun je iets doen om de overgang naar de wintertijd makkelijker te maken. En ik help je daar graag bij.

Maak de overgang naar de wintertijd in stapjes

Van de ene op de andere dag een uur later naar bed. En dan liefst ook ’s ochtends een uur langer slapen is voor de meeste kindjes teveel gevraagd. De meeste volwassenen reageren hier overigens ook niet zo goed op. Je biologische klok is nou eenmaal vrij star en houdt er niet zo van wanneer je uit de pas loopt. Kleine stapjes dus.

Het werkt het beste wanneer je het interne klokje van je kind met 15 minuten per dag verzet. Wil je zodra de wintertijd is ingegaan graag mee in het nieuwe ritme, dan moet je op tijd beginnen! Vanaf woensdag als je ervoor kiest om elke dag 15 minuten op te schuiven.

Hoe werkt dit precies

Prik een dag waarop je gaat beginnen. Start je dag ’s ochtends met het opschuiven van de eetmomenten. Pas ook de slaaptijden overdag aan en natuurlijk bedtijd ‘s avonds. Alles doe je 15 minuten later. Het vraagt even wat van jou als ouder, maar het is echt belangrijk om alles mee te verschuiven. Alleen zo verzet je de interne klok van je kind.

Elke dag schuif je de tijden 15 minuten verder op. Totdat je uiteindelijk zaterdag alles een uur later doet dan normaal. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur terug en zo kom je zondag weer op je normale tijd uit.

De snellere optie

Zijn kleine stapjes niet haalbaar vanwege je werk? Of heeft je kindje niet zo’n moeite met de overgang naar de wintertijd? Dan kan je ervoor kiezen om het verschil in tweeën te delen. Met mijn eigen meiden pas ik altijd deze tactiek toe.

Dit gaat als volgt: vrijdag en zaterdag doe je alle eet en slaapmomenten 30 minuten later dan normaal. Zondag is de klok verzet en probeer je meteen alles zoveel mogelijk volgens de wintertijd te doen.

Geeft de 1e stap toch veel onrust. Dan kan je ook nog een paar dagen in het tussenritme blijven hangen. Je doet alles dan een half uurtje eerder dan normaal.

Dus stel je kindje gaat nu om 19.00 uur naar bed. Dan schuif je eerst alle eet en slaapmomenten van de dag op zodat je bedtijd op zaterdag 19.30 wordt. Gelukt? Dan zondag de 2e stap van 30 minuten. Gaat dit minder soepel dan verwacht? Dan blijft bedtijd ná het verzetten van de klok een paar dagen hangen op 18.30. In de loop van die week kies je dan een dag waarop je weer alle eet en slaapmomenten met 30 minuten verzet. En zo kom je weer uit op je bedtijd van 19.00 uur.

Waar moet je op letten

Schuif je hele ritme mee! Het is veel minder effectief wanneer je alleen de bedtijd ’s avonds verschuift.

Blijf letten op slaapsignalen en voorkom dat je kind oververmoeid raakt. Misschien heeft je kindje tijdelijk een powernapje nodig aan het eind van de middag om het vol te houden tot de latere bedtijd ’s avonds.

Aan het eind van de middag nog even naar buiten voor wat frisse lucht en daglicht kan helpen met de overgang naar de wintertijd.

Ontspan en stel je in op een aantal onrustige dagen. Ook na het verzetten van de klok kan het nog even duren voor de interne klok van je kind echt gewend is aan de wintertijd.

Is je kind nu al geen uitslaper en zie je erg op tegen de ingang van de wintertijd? In mijn blog over Vroege vogels staan meer tips om hiermee om te gaan.

In regio zuid valt de ingang van de wintertijd in het laatste weekend van de herfstvakantie. Dat kan een voordeeltje zijn. Vaak zie ik dat ritmes makkelijker iets naar achteren schuiven in vakanties. Hier kan je handig gebruik van maken deze week!

Scroll naar boven