slaaptips voor de wintertijd
Home » Slaaptips » Slaaptips voor de wintertijd

Slaaptips voor de wintertijd

In de nacht van 26 op 27 oktober wordt de klok weer verzet en gaat de wintertijd in. Om 3.00 uur ’s nachts gaat de klok een uur achteruit naar 2.00 uur.

Ik weet dat veel ouders hier tegenop zien, meer nog dan bij de overgang naar de zomertijd. Wie weet is dit jaar wel de laatste keer dat de tijd verzet wordt, maar daar heb je volgend weekend niks aan natuurlijk. Daarom deze blog met slaaptips voor de wintertijd!

Het klinkt zo fijn, een uurtje langer slapen. Helaas hebben de meeste ouders met jonge kinderen daar weinig aan. Het is eerder omgekeerd. Slaapt je kindje normaal tot 6.30 uur, wat een hele normale tijd is voor jonge kinderen, dan wordt dit na het verzetten van de klok 5.30 uur. En daar wordt je niet blij van. Gelukkig kun je iets doen om de overgang naar de wintertijd makkelijker te maken. En ik help je daar graag bij.

 

Maak de overgang in kleine stapjes

Van de ene op de andere dag een uur later naar bed. En dan liefst ook ’s ochtends een uur langer slapen is voor de meeste kindjes teveel gevraagd. De meeste volwassenen reageren hier overigens ook niet zo goed op. Je biologische klok is nou eenmaal vrij star en houdt er niet zo van wanneer je uit de pas loopt. Kleine stapjes dus.

Het werkt het beste wanneer je het interne klokje van je kind met 10 – 15 minuten per dag verzet. Je wil zodra de wintertijd is ingegaan graag mee in het nieuwe ritme, op tijd beginnen dus! Vanaf maandag wanneer je het heel voorzichtig aan wil doen met 10 minuten per dag. En vanaf woensdag als je voor stappen van 15 minuten kiest.

 

Hoe werkt dit precies

Prik een dag waarop je gaat beginnen. Start je dag ’s ochtends met het opschuiven van de eetmomenten. Pas ook de slaaptijden overdag aan en natuurlijk bedtijd ‘s avonds. Alles doe je 10 of 15 minuten later. Het vraagt even wat van jou als ouder, maar het is echt belangrijk om alles mee te verschuiven. Alleen zo verzet je het snelst de interne klok van je kind.

Elke dag schuif je de tijden 10 -15 minuten verder op. Totdat je uiteindelijk zaterdag alles een uur later doet dan normaal. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok een uur terug en zo kom je zondag weer op je normale tijd uit.

 

Waar moet je op letten

Schuif je hele ritme mee! Het is veel minder effectief wanneer je alleen de bedtijd ’s avonds verschuift.

Blijf letten op slaapsignalen en voorkom dat je kind oververmoeid raakt. Misschien heeft je kindje tijdelijk een powernapje nodig aan het eind van de middag om het vol te houden tot de latere bedtijd ’s avonds.

Ontspan en stel je in op een aantal onrustige dagen. Ook na het verzetten van de klok kan het nog even duren voor de interne klok van je kind echt gewend is aan de wintertijd.

 

Is je kind nu al geen uitslaper en zie je erg op tegen de ingang van de wintertijd? In mijn blog over Vroege vogels staan meer tips om hiermee om te gaan.

Hier in het Noorden valt de ingang van de wintertijd in het laatste weekend van de herfstvakantie. Dat kan een voordeeltje zijn. Vaak zie ik dat ritmes vanzelf iets naar achteren schuiven in vakanties. Hier kun je handig gebruik van maken deze week!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *