Slaapregressies bij je baby en kind

Slaapregressie-baby-kind

Slaapregressies bij je baby en kind

Wat zijn slaapregressies?

Slaapregressies zijn periodes waarin het slapen van je kindje ineens overhoop ligt. Dit komt doordat je kindje dan een grote ontwikkeling doormaakt. Wat ik in mijn slaapcoach praktijk zie, is dat vooral de motorische ontwikkelingen de grote onruststokers zijn. Dan kan je denken aan leren omrollen, kruipen, staan en lopen.

Je baby heeft een terugval, regressie, in het slapen om op andere gebieden een sprong vooruit te kunnen maken. Dit komt doordat heel veel energie naar dat deel van de hersenen gaat wat de nieuwe vaardigheid regelt. Er blijft letterlijk minder energie over voor andere delen van de hersenen. Zodra je kindje de nieuwe vaardigheid onder de knie heeft, wordt de energie weer eerlijker verdeeld en kan ook het slapen weer op z’n plek vallen.

Hoe herken je een slaapregressie bij je baby of kind?

  • Overdag slaapt je kindje korter, of slaat zelfs hele dutjes over.
  • Je kindje wordt ineens veel vaker wakker in de nacht.
  • Het in slaap vallen ’s avonds is van de ene op de andere dag een drama.

De nadruk ligt nu op het slechter slapen tijdens een regressie, maar ook op andere gebieden kan je merken dat je kindje volop in ontwikkeling is. Vaak eet en drinkt je kindje een stuk slechter. En het humeur heeft er ook aardig onder te lijden. Kindjes zijn vaak erg aanhankelijk, mopperig en kunnen zichzelf niet zo goed vermaken. Je kindje weet echt even niet wat hij met zichzelf aan moet.

Wanneer kan je een slaapregressie verwachten?

In de 1e anderhalf jaar van zijn leven maakt je kindje de grootste ontwikkeling door. Dat is dus ook de periode waarin de meeste slaapregressies zijn. Kindjes zijn geen robots en iedereen ontwikkelt op zijn eigen manier en tempo, daarom kan je nooit exact voorspellen wanneer je baby een lastige periode krijgt.

Je kan onderstaande leeftijden aanhouden, maar jouw kindje kan dus ook een paar weken eerder of later zijn.

  • 4 maand 
  • 7 maand 
  • 9 maand 
  • 12 maand 
  • 15 maand 
  • 18 maand 
  • 2 jaar 
  • 3 jaar 

 

Hoe lang duurt een slaapregressie?

Zit je kindje in een slaapregressie, dan ben je er helaas niet in 2 dagen vanaf. Het kan echt wel een aantal weken aanhouden, sorry. Het goede nieuws is, het gaat voorbij! En niet alle slaagregressies zijn even heftig voor elk kindje. Mijn ervaring is wel, dat het karakter van je kindje meespeelt. Ben jij gezegend met een alerte baby met een sterke eigen wil? Dan is de kans groot dat de regressies pittiger zijn. Deze kindjes leven nou eenmaal intenser in alles.

Wat kan je doen om je kindje door de slaapregressie te helpen?

 

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

In het begin van deze blog heb ik verteld dat slaapregressies vaak ontstaan door een motorische ontwikkeling die je kindje doormaakt. Zodra je baby de nieuwe vaardigheid onder de knie heeft, kan het slapen weer op z’n plek vallen. Je kan je kindje dus door een slaapregressie heen helpen door deze nieuwe vaardigheid veel te oefenen.

Het wakker liggen niet stimuleren

Tijdens een slaapregressie kan je kind ineens urenlang wakker liggen in de nacht. Zolang je kindje het fijn vindt in bed, hoef je daar niks mee. Sterker nog, als jij van alles uit de kast trekt om je kindje terug in slaap te laten vallen, dan kan je daarmee het wakker worden juist versterken. Voor je het weet creëer je nieuwe slaapassociaties en dat wil je natuurlijk niet.

Hou vast aan je rituelen

Hou vast aan je rituelen. Dat geeft je kindje vertrouwen en veiligheid. En dat kan hij of zij goed gebruiken tijdens een stormachtige slaapregressie. Heb je nog geen vast ritueel voor het slapen gaan? Dan is dit het moment om daarmee te starten. In mijn e-book vertel ik je alles wat je wil weten over bedtijd rituelen. Je vraagt hem hier gratis aan.

Geef die extra knuffels

Je kindje heeft jou nu extra nodig. Geef dan ook gerust die extra knuffels en nabijheid, maar overdrijf het niet. Zoek de balans tussen hoeveel hulp je kindje nodig heeft en wat hij of zij nog wel zelf kan. Hoe minder extra hulp je nu geeft bij het slapen, hoe minder je eventueel hoeft af te bouwen na de slaapregressie.

Hou er ook rekening mee dat je overdag minder werk gedaan krijgt. Je kindje kan zich minder goed zelf vermaken en is extra aanhankelijk. Probeer de boel dus wat meer de boel te laten, ramen lappen kan altijd nog 😉

Zorg ook goed voor jezelf

Een slaapregressie van je baby kan een pittige periode zijn. Vergeet dan niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Probeer voldoende tijd voor jezelf te maken om op te laden. Vraag hulp aan familie en vrienden als je er even doorheen zit. Hoe beter jij kan ontspannen, hoe beter je er voor je kindje kan zijn.

Is de slaapregressie voorbij?

Zodra je merkt dat je kindje weer lekkerder in z’n vel zit, doe je een stapje terug. Hoe sneller je terug gaat naar goede slaapgewoontes, hoe sneller je kindje weer fijn gaat slapen. Zijn er onbedoeld toch afhankelijke slaapassociaties ontstaan? Kijk dan met welke slaapcoach techniek je deze af wil gaan bouwen. Kom je er niet uit? Een los consult kan al voldoende zijn om het slapen terug op de rit te krijgen. Je boekt de consulten via deze pagina.

 

Heb je het gevoel dat het leven van je kindje 1 grote slaapregressie is? Blijf dan niet worstelen, maar neem contact op voor een slaapcoach traject. Je kan hier meteen een kennismaking plannen. 

Scroll naar boven