Kinderslaapcoaching – werkwijze

Lieve ouder, jouw kindje is echt niet de enige op de wereld die slecht slaapt. Maar liefst één op de vier kinderen heeft moeite met slapen. In slaap vallen is, net als fietsen en lezen, een aangeleerde vaardigheid. En net als met leren fietsen, kost het sommige kindjes heel veel tijd en moeite om zelfstandig in slaap te leren vallen. Ik begrijp dat jij hierdoor zelf ook uitgeput raakt en het niet meer weet. Je doet van alles om je kind te leren slapen. Maar voel je vooral niet schuldig over de slaapassociaties die daardoor zijn ontstaan. Dat is allemaal vanuit liefde voor je kindje. En daarom ben je nu ook hier om te lezen over kinderslaapcoaching. Natuurlijk wil je zelf beter slapen, zodat jij de beste ouder kan zijn. En nog meer van je kindje kan genieten. Maar je weet ook dat het voor je kindje belangrijk is om voldoende te slapen. Zodat hij of zij zich optimaal kan ontwikkelen en groeien.

Ik ben opgeleid als Gentle Sleep Coach®. En vanuit die methode leer ik ouders hoe zij met liefdevolle, responsieve methodes hun kindje kunnen leren slapen. Ik zal je nooit vragen om je kindje alleen op haar kamertje te laten huilen. Er zijn zachtere technieken dan ‘cry it out’ om je kind te leren slapen en ik kan je daarbij helpen.

Werkwijze_kinderslaapcoach_ZoeteSlapers_José

Zo ziet een samenwerking met mij eruit:

Telefonische kennismaking

Ik begin altijd met een gratis telefonische kennismaking. Een slaapcoach traject is een grote uitgave, je gaat een intensieve samenwerking aan en ik begrijp heel goed dat je eerst wil ontdekken of er een goede klik is tussen ons. In dit gesprek luister ik graag naar de slaapproblemen waar jullie tegenaan lopen met je kindje. We bespreken of jullie klaar zijn om aan verandering te werken en hoe ik je daarbij kan helpen.

 

Slaapconsult

Soms heb je korte vragen of twijfels over het slapen van je kindje en dan is het fijn om daar met iemand over te praten die je de goede weg wijst. Hiervoor is het Slaapconsult een mooie oplossing. Deze telefonische afspraak is voor de korte vragen. Ik kan helaas geen volledig slaapplan voor je maken tijdens een Slaapconsult.

Voorafgaand aan het consult vraag ik je om een vragenlijst en eventueel een slaaplog in te vullen. Deze bekijk ik voor onze afspraak, zodat we onze tijd aan de telefoon zo effectief mogelijk kunnen gebruiken.

 

Slaapcoaching

Intake

Heb je een goed gevoel bij mij als kinderslaapcoach en wil je graag starten met slaapcoaching? Dan maken we een afspraak voor een intake gesprek. Het liefst kom ik bij jullie thuis zodat ik een goed beeld kan vormen van je gezin. Woon je wat verder van Assen af, dan doen we de intake via videobellen.

Voor ons gesprek krijg je toegang tot het ZoeteSlapers Klantenportaal. In deze beveiligde online omgeving vind een uitgebreide vragenlijst die je voor de intake invult. Ook vraag ik je om van 3 aaneengesloten dagen een slaaplog bij te houden. Al deze informatie helpt mij om een helder beeld te krijgen van het ritme en de slaapproblemen van je kind.

Tijdens de intake bespreken we de slaap uitdagingen, de ontwikkeling en het karakter van je kind en welke doelen jullie graag willen bereiken. Ook geef ik informatie over slaap passend bij de leeftijd, ontwikkeling en slaapsituatie van jullie kind. Daarna maken we samen een slaapplan op maat, dat passend is bij de ontwikkelingsfase van jouw kind, de gezinssituatie en jullie wensen. Wil je blijven voeden en/of co-slapen? Geen probleem. Ben je klaar met de fles en/of de speen, dan nemen we het afwennen daarvan ook mee in het plan. Ik vind het belangrijk om samen met ouders een slaapplan te maken waar zij een goed gevoel bij hebben. Zo ontstaat er iedere keer een uniek plan.

De coaching

Aan het einde van de intake bepalen we samen de datum om te starten met de coaching. Vanaf het startmoment hou je weer dagelijks een slaaplog bij, die ik elke dag (m.u.v. zondag) voorzie van feedback. Daarnaast hebben we, afhankelijk van het gekozen pakket, 6 of 10 telefonische vervolggesprekken. Als het nodig is passen we het slaapplan aan. Kinderen ontwikkelen zich snel, omstandigheden kunnen veranderen. En soms ontdekken we pas na de start dat jouw kindje toch anders reageert dan verwacht. Het is dan beter om de aanpak te veranderen. Daarom is het slaapplan flexibel, zodat we kunnen inspelen op de behoefte van jouw kindje en maximaal resultaat behalen.

De sleutel tot succes

Er zijn een aantal dingen die mede bepalen hoe succesvol de coaching zal zijn.

Als eerste de gezondheid van je kind, zijn er medische oorzaken die slaap in de weg zitten? Moeilijk slapen kan voor een deel komen door een medische aandoening en voor een deel gedragsmatig zijn. Als we ons dan alleen richten op het gedragsmatige deel, dan zul je wel iets resultaat zien, maar we kunnen dan niet alles oplossen. Tijdens de consultatie zal ik dit met jullie bespreken en als het nodig is doorverwijzen naar een arts, lactatiekundige oid.

Om mijn werk als coach goed te kunnen doen ben ik afhankelijk van jullie als ouders. We doen dit samen. Het is niet alleen voor mij als slaapcoach hard werken. Ook jullie moeten bereid zijn om met volledige toewijding te werken aan de slaap van je kindje. Zorgvuldig en volledig invullen van het slaaplog is erg belangrijk. Dit vraagt tijd en aandacht.

En als laatste het allerbelangrijkste: consistent zijn. Slaapcoaching kan alleen succesvol zijn wanneer je een goed plan maakt en deze consistent uitvoert.

Wanneer deze zaken op orde zijn is de kans van slagen 95%.