Als kinderslaapcoach help ik niet alleen gezinnen met baby’s naar meer rust. Ook vaders en moeders met oudere kindjes mailen mij regelmatig. ‘We hebben alles al geprobeerd, maar mijn peuter wil niet slapen’. De meeste ouders met moeilijk slapende peuters en kleuters krijgen al jarenlang maar een paar uurtjes slaap per nacht. Ze zijn aan het einde van hun latijn en geloven bijna niet meer dat het beter kan.
Maar het is echt nog niet verloren. Met een passende aanpak kan ook je peuter of kleuter fijn slapen. Ik deel graag 4 tips met je om een goede basis te leggen.
Tip 1: Voor het slapen alle mogelijke wensen die je kindje kan bedenken afvinken
Veel peuters en kleuters ‘moeten’ ineens nog van alles zodra het tijd is om te gaan slapen. Nog 1 slokje water, ik moet plassen, mijn buikje heeft honger, ik wil andere knuffels in mijn bed, ik heb de kat nog niet welterusten gezegd etc. etc. Je kent er vast nog wel een paar. Het is de kunst om zoveel mogelijk van deze wensen af te vinken voordat het tijd is om in bed te gaan.
Tip 2: Verbinding voor het slapen gaan
Het tijdrekken bij bedtijd kan ook een teken zijn dat je kindje behoefte heeft aan meer verbinding met jou. Bedtijd is de grootste separatie van de dag en voor het ene kindje is dit lastiger dan voor het andere.
Wil jouw kindje nog van alles van/met jou op het moment dat het tijd is om te gaan slapen? Dan raad ik je aan om voor en ook tijdens het ritueel jouw onverdeelde aandacht te geven. Liefst 1 op 1 met je kindje, zonder afleiding. Dus geen tv, mobiel etc in de buurt. Wanneer jij niet met je volledige aandacht bij je kindje kan zijn, voelt hij of zij dat feilloos aan. En daar gaat je kindje op reageren door van alles te verzinnen om jouw aandacht wél te krijgen. Te weinig verbinding overdag en de kans is groot dat je peuter ‘s avonds niet wil slapen.
Ik zie dat dit vaker een rol speelt op dagen dat je kindje naar de opvang / bso / opa en oma is geweest.
Tip 3: Volg een vast slaap ritueel
Kinderen houden van voorspelbaarheid. Een vast slaap ritueel zorgt ervoor dat je kindje makkelijker kan ontspannen. Hij of zij weet namelijk precies wat er gaat komen en hoeft daarvoor niet alert te blijven.
Zeker bij de talige kindjes is het fijn om voldoende ‘kletstijd’ in te plannen. Vaak komen de verhalen, of dingen die je kleintje dwars zitten, pas in bed los. Dan is er rust en ruimte om alle gedachten en ervaringen van de dag los te laten.
Reken ongeveer 30 minuten voor het slaap ritueel voor je peuter of kleuter. Kindjes zijn deze tijd nodig om de overgang te maken van actief spelen naar rust. Ga je te snel, dan is de kans groter dat je kindje er nog niet aan toe is om rustig in bed te blijven liggen.
Maak een poster van je slaap ritueel
Om het slaap ritueel nog rustiger en voorspelbaarder te maken, kan je er een poster van maken. Alle stappen uit je ritueel zet je in volgorde achter elkaar. Zo is het heel visueel voor je peuter wat er gaat gebeuren.
Tip 4: Je hoeft niet te slapen
Peuters kunnen zich enorm verzetten tegen een dutje, terwijl jij als ouder aan alles merkt dat je kindje deze nog wel nodig heeft. Het wil dan nog weleens helpen om het moeten eraf te halen. Gaat je kindje protesteren en roept je peuter ‘wil niet slapen!’ Bevestig dat dan. Zeg bijvoorbeeld iets als: ‘Je hoeft ook niet te slapen, je gaat wel even rustig in je bedje.’
Ben je klaar met de onrustige avonden en nachten en wil je dit graag beter maken? Gun jij je kindje, en jezelf 😉, meer fijne slaap? In mijn Slaapgids voor Peuters en Kleuters vertel ik je precies wat je kan doen voor rustige avonden en nachten.