Iedere ouder maakt weleens mee dat zijn kind ’s nachts huilend of in paniek wakker wordt. Dit door kan een nachtmerrie zijn, maar ook een night terror of nachtangst. Twee verschillende dingen die veel op elkaar lijken, maar waar je wel op een andere manier op moet reageren. In deze blog vertel ik je hoe je een nachtangst herkent en wat je moet doen tijdens nachtangsten van je kind. Mijn belangrijkste tip: probeer je kind niet wakker te maken! Het duurt dan alleen maar langer voordat je kind weer rustig verder slaapt.
Nachtmerries ontstaan vaak in de REM-slaap in het tweede deel van de nacht en de meeste kinderen kunnen de enge droom wel herinneren en navertellen. Night terrors of nachtangsten beginnen juist in de eerste twee uur na bedtijd, dit is in de non-REM slaap. Het ‘voordeel’ van nachtangsten is dat je kind ze niet bewust meemaakt en ook niet onthoudt. Voor jullie als ouders is het dus meer beangstigend dan voor je kind.
Is het een nachtmerrie of night terror?
- Night terrors beginnen in de eerste twee uur nadat je kindje in slaap is gevallen, dus in de non-REM slaapfase.
- Kinderen zijn vaak enorm overstuur, schoppen, schreeuwen, gillen, slaan in het rond.
- Je kind lijkt wakker, heeft misschien zelfs zijn ogen open, maar is nog in slaap en laat zich niet troosten.
- Een terror duurt 5 tot 25 minuten.
- Kinderen zweten vaak tijdens een nachtangst, ook kan de ademhaling en hartslag verhoogd zijn.
- De volgende dag weet je kind niet meer dat hij een nachtangst heeft gehad.
Nachtangsten worden ook wel night terror of nachtschrik genoemd en de medische term is pavor nocturnus. Ze komen het meest voor bij kinderen tussen 2 en 6 jaar en vaker bij jongens dan meisjes.
Wat moet je doen als je kind een nachtangst heeft?
Zo min mogelijk. Dit is moeilijk en ik weet dat het volledig tegen je gevoel in gaat, maar maak je kind niet wakker en raak hem ook niet aan. De nachtangst duurt alleen maar langer wanneer je dit doet. Zorg er wel voor dat je kindje veilig is en zichzelf geen pijn kan doen. Verder is het wachten tot het over is. Het kan een geruststellende gedachte zijn dat het voor jou als ouder enger is dan voor je kind. Hij is namelijk nog in slaap en maakt de terror niet bewust mee.
Waardoor ontstaan nachtangsten?
Het is nog niet bekend wat precies de oorzaak is, waarschijnlijk heeft de rijping van de hersenen hiermee te maken. Bij jonge kinderen zijn slaappatronen namelijk nog niet volledig ontwikkeld.
Nachtangsten zijn heel naar om te zien en komen meer voor bij kindjes die oververmoeid of gestrest zijn.
Ook ziekte, koorts, slaap apneu en een verstoord slaapritme door bijvoorbeeld reizen kunnen het veroorzaken.
Kun je de aanvallen voorkomen?
Bij de meeste kinderen verdwijnen de nachtangsten vanzelf vanaf ongeveer 5 jaar. Tot die tijd zijn er een aantal dingen waarmee je de nachtangsten kan verminderen en hopelijk voorkomen.
Zoals ik al schreef ontstaan ze vooral bij kinderen die oververmoeid of gestrest zijn. De eerste tip die ik je kan geven is dus, zorg voor voldoende slaap en rustmomenten overdag. Soms kan het al helpen om je kind ’s avonds 15 of 30 minuten eerder naar bed te brengen. Vaste slaaptijden en een vaste kalmerende bedtijdroutine zijn voor deze kinderen extra belangrijk.
Zorg ervoor dat je kind de eerste uren na bedtijd niet makkelijk wakker kan worden door anderen of geluiden uit de omgeving.
Heeft je kind een paar keer per week een nachtangst, dan wil je dit patroon heel graag stoppen. Als de nachtangst telkens op dezelfde tijd begint, dan kun je proberen om de aanval voor te zijn. Een kwartier voordat de angst normaal begint, maak je je kind voorzichtig wakker. Het is voldoende wanneer je kind zich omdraait of even wat mompelt. Hiermee onderbreek je de slaapcyclus in de hoop dat je de nachtangst voorkomt. Dit moet je wel tien dagen volhouden om resultaat te zien.