Heeft mijn baby wel of geen nachtlampje nodig? Wat is een goed nachtlampje voor mijn peuter of kleuter? Waar moet ik op letten bij het kopen van een nachtlampje voor mijn kind?
Deze vragen krijgen wij vaak. In deze blog zet ik voor je op een rij wat je moet weten over nachtlampjes voor baby’s en kinderen.
Is een nachtlampje voor mijn baby wel of niet nodig?
Het korte antwoord is nee. Baby’s hebben nog geen angst voor het donker en daarvoor hoef je dus geen lampje aan te laten in de nacht. Voor jezelf kan het wel fijn zijn om bij een nachtelijke verschoning de billendoekjes te kunnen vinden. Daarvoor kan je, alleen tijdens het verschonen, een zacht lichtje aan doen.
Vanaf welke leeftijd is een nachtlampje fijn?
Pas wanneer de fantasie ontwikkeling is gestart ontstaat angst voor het donker en dan kan een nachtlampje geruststelling geven. Gemiddeld is dit rond 2,5 jaar. Kindjes geven het vaak zelf wel aan wanneer ze graag een lampje willen. Zodra je merkt dat je kindje het donker spannend vindt, raad ik een nachtlampje aan.
Welk nachtlampje is het beste voor op de kinderkamer?
Liefst kies je een lampje die heel zacht licht geeft. Het is voldoende als je kindje de contouren in de kamer net kan zien. Let er ook op dat het warm licht is. Dus met een rode of oranje gloed. Nachtlampjes die blauw of fel wit licht geven zijn geen goed idee. Dit licht remt namelijk de melatonine aanmaak. Met name de alerte kindjes zijn hier heel gevoelig voor. En dat kan ervoor zorgen dat je kindje elke dag vroeg wakker wordt.
Is een sterrenprojector geschikt als nachtlampje?
Vaak zijn dit vrij drukke lampen met allerlei kleuren en beweging. Daarom zou ik het niet aanraden om de hele nacht aan te laten. Sommige kindjes helpt het wel goed om rustig te worden voor het slapen gaan. Tijdens je slaap ritueel kan je dan ook prima een projector lamp aan doen.
Nachtlampjes voor peuters en kleuters
Peuters en kleuters zitten in de magische jaren. De fantasie fabriekjes draaien overuren in die kleine koppies. Nachtmerries horen hier helaas ook bij. (nachtmerries zijn anders dan night terrors of nachtangsten, in deze blog vertel ik het verschil) Juist in deze fase is een nachtlampje heel fijn voor je kindje. Maar ook nu liever niet te fel. Het kan zijn dat je kindje vraagt om het grote licht aan te laten, maar dat is geen goed idee. Je kan je kindje uitleggen dat hij of zij daardoor juist minder goed kan slapen en daardoor morgen te moe is om goed te spelen. Voor kindjes die zindelijk zijn en soms in de nacht naar de wc moeten, kan een draagbaar lampje fijn zijn. Je kan ervoor kiezen om dan een zacht lampje in een stopcontact te steken. En een draagbaar lampje op het nachtkastje van je kind te zetten. Vaak hebben deze draagbare nachtlampjes een timer die na ongeveer 15 minuten uitgaat.
Kort samengevat; een nachtlampje baby wel of niet?
- Tot 2,5 jaar zijn nachtlampjes voor je kindje niet nodig
- Je kan bij je baby een zacht lampje aandoen voor nachtvoedingen en verschoningen, bij in bed leggen lampje weer uit
- Drukke projectors etc zijn tijdens het slapen vaak te stimulerend, je kan ze wel tijdens je slaap ritueel aanzetten
- Kies een nachtlampje die zacht licht geeft
- Het beste is rood of oranje licht
- Wit en blauw licht remt de melatonine aanmaak
- Alerte kindjes zijn vaak extra gevoelig voor licht
- Voor kindjes die zindelijk zijn is een draagbaar lampje fijn