Kind wakker maken met oud en nieuw of laten slapen?

kind wakker maken met oud en nieuw

Kind wakker maken met oud en nieuw of laten slapen?

Het is bijna oudjaarsavond. Ga jij je kind wakker maken met oud en nieuw of laten slapen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; kindjes tot 4 jaar zou ik lekker laten slapen. Sterker nog, de kans is vrij groot dat jij je kindje helemaal niet wakker krijgt om middernacht, want juist rond deze uren zit je kindje in de diepe herstellende slaap en dan is wakker maken heel lastig.

Baby’s begrijpen oud en nieuw nog niet

Je baby heeft er eigenlijk ook nog niet veel aan om wakker te worden. Want het hele principe van oud en nieuw, dat snapt je kleintje nog niet. Dus is het meer voor jezelf dat jij je kindje wakker maakt dan dat je baby er blij van wordt. En dan moet je je afvragen, is dat het waard? Want de kans is vrij groot dat je kindje daarna onrustig slaapt of behoorlijk van de leg is. Als je pech hebt werkt dit de volgende dag ook nog door. Dus ik zou je baby lekker laten slapen met oud en nieuw en je peuter ook.

Hou je babyfoon bij de hand om middernacht

De meeste kindjes slapen dwars door het harde vuurwerk geknal heen. Lastig voor te stellen, toch is het echt zo! Maar de kans bestaat dat je kindje net in de lichte slaap zit en wel wakker wordt. Hou daarom wel de babyfoon scherp in de gaten.

Camera babyfoons zijn hiervoor een briljante uitvinding, dan kan je namelijk precies zien wat je kindje doet. En of hij of zij echt wakker wordt door het geknal. Heb je een babyfoon zonder camera? Ook dan kan je van het geluid afleiden of je kindje wel of niet wakker wordt. Maar dan zal je misschien voor de zekerheid toch nog een keertje extra bij het kamertje willen checken of je baby door het vuurwerk heen slaapt.

Wordt je baby of peuter wakker van het vuurwerk

Als je kindje wakker wordt en er is ineens een hoop geknal, dan wil je er snel bij zijn. Je baby of peuter kan best geschrokken en overstuur raken van het geknal. Het kan dan helpen om je kindje door het raam naar het vuurwerk te laten kijken terwijl je vertelt wat er aan de hand is. Hou het luchtig en positief; “kijk lieverd, zie je al die mooie lichtjes en kleurtjes, dat is vuurwerk voor het nieuwe jaar”.

Geef je kindje een fijne knuffel en lees bijvoorbeeld een boekje voor om je kindje af te leiden. Volg je intuïtie in wat jouw kindje nodig heeft. En het allerbelangrijkste hierbij is dat jij kalm bent. Daarmee geef jij je kindje het signaal dat alles ok is. Niet wat je zegt of doet, maar met welk gevoel je het zegt en doet is wat telt voor je kleintje.

Vanaf welke leeftijd kind wakker maken oud en nieuw?

Kleuters beseffen al beter wat oud en nieuw inhoudt. En gaan soms zelf vragen of ze het vuurwerk om middernacht mogen zien. Maar met 4, 5 of 6 jaar is je kind nog te jong om zolang wakker te kunnen blijven. Je kan met je kleuter afspreken dat je hem of haar op tijd wakker probeert te maken. Benoem eerlijk dat het misschien niet lukt om wakker te worden.

Nog een kleine tip hiervoor; wordt je kindje niet wakker, wat jij ook doet? Maak dan een foto van je heerlijk slapende kindje. Deze kan je dan ’s ochtends ‘als bewijs’ laten zien.

Ga jij je kindje wakker maken? Leg dan alvast een warme trui of onesie klaar die over je de pyjama aan kan trekken. Je haalt je kleuter uit de diepe slaap en hij of zij zal het daardoor sneller koud hebben.

Vanaf welke leeftijd kan een kind opblijven met oud en nieuw?

Dit verschilt echt per kind. De een kan het met 8 jaar al volhouden en een ander gaat op z’n 10e nog graag eerst even slapen. Het karakter van je kind speelt hierin vooral een grote rol.

Sommige kindjes van deze leeftijd weten al van zichzelf ze het niet zo goed doen op weinig slaap, en zij pakken graag een paar uurtjes slaap in de avond. Een ander kind heeft onwijs last van FOMO en gaat écht niet slapen voor middernacht. Dit kind trekt zich er op wilskracht doorheen, hoe moe ook. Als jij zo’n alert kind hebt, weet je vast wat ik bedoel.

Oud en nieuw vieren met kinderen

Baby’s en peuters kan je dus het beste laten slapen met oud en nieuw. En voor je kleuter kan het zijn dat het niet lukt om hem of haar wakker te maken. Natuurlijk gun je ze wel een oud en nieuw feestje. Maar wie zegt dat dit alleen om middernacht kan? Het is al vroeg donker, dus je kan ook prima aftellen tot 19.00 uur en dan alvast gelukkig nieuwjaar wensen. Wordt je kleuter wel wakker om middernacht, dan vier je het lekker nog een keer. Dubbel feest!

Creëer familierituelen met oud en nieuw

Herinneringen zitten niet alleen in dat ene moment om middernacht. Juist de tradities die jullie als gezin verzinnen, zijn de dingen waar je kindje later met warme gevoelens op terugkijkt.

Hierbij een paar ideetjes voor oud & nieuw tradities:

  • Knutsel zelf slingers of feesthoedjes
  • Samen lekkere hapjes maken
  • De woonkamer versieren met slingers, ballonnen en andere feestelijke decoraties
  • Een dansfeestje houden
  • Maak een fotoboek van het afgelopen jaar
  • Bak een feesttaart
  • Pak de verkleedkist erbij en maak gekke, grappig familiefoto’s
  • Geef een poppenkastvoorstelling over de leukste herinneringen van het afgelopen jaar
Oud en nieuw met kinderen

Kort samengevat; Wel of niet je kind wakker maken met oud en nieuw? Tot 4 jaar zou ik het niet doen. Daarna is het afhankelijk van het karakter van je kind.

Met een beetje planning en creativiteit wordt oudjaarsavond een feestje dat ze niet snel zullen vergeten. Geniet van deze momenten samen en maak er een sprankelende afsluiting van het jaar van!

sterretjes

Op zoek naar slaaptips voor jouw baby of peuter?

Wist je dat wij gratis e-books, schema’s, checklists en nog veel meer hebben? Vol met informatie en slaaptips voor baby’s, peuters en kleuters.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven