Hoe overleef ik de Sinterklaastijd?

sinterklaas hartjes

Hoe overleef ik de Sinterklaastijd?

Het was een feestje bij de Sinterklaasintocht in Assen. Mijn meisjes hebben genoten!
Dit is waarschijnlijk het laatste jaar dat ze alle drie nog helemaal opgaan in het verhaal. Stiekem vind ik dit best jammer en dus probeer ik er zelf ook zoveel mogelijk van te genieten.
En dat vind ik soms best een uitdaging. Dat je denkt; Hoe overleef ik de Sinterklaastijd?! Herken je dat? Het Sinterklaas feest is erg leuk, maar ook behoorlijk intensief voor kinderen én ouders. Alle spanning en prikkels zorgen hier snel voor vermoeide overprikkelde meisjes. En voor je het weet is het slapen een enorme strijd. Niet fijn en daarom deze 5 tips om je door de Sinterklaastijd heen te helpen!

Tip 1. Bouw extra rustmomenten in

Gedurende de dag is het fijn om even de spanning te verminderen. Voor het ene kind lukt dat het beste door rustig alleen een boekje te lezen / bekijken. Een ander moet letterlijk buiten rennen en uitrazen.

Aan het einde van de dag is het voor veel kindjes echt heel belangrijk om de tijd te nemen om tot rust te komen. Hoe relaxter ze in slaap vallen, hoe groter de kans dat ze fijn doorslapen.

Normaal gaat de televisie hier niet meer aan na het avondeten. Voor het Sinterklaasjournaal maken we een uitzondering. Direct na het Sinterklaasjournaal beginnen we hier in huis al met verminderen van prikkels. De tv gaat uit en we pakken een boek, rustig spelletje of nemen de tijd om te knuffelen en kletsen met de meisjes. Vooral dat laatste vinden ze erg fijn en het helpt om alle gedachten een plekje te geven.

Tip 2. Maak een aftel/schoenzetkalender

Op de site van het Sinterklaasjournaal kan je heel makkelijk een kalender downloaden en printen. Hierop kan je kind de dagen afkruisen die zijn geweest. Dit werkt vaak super goed. Je kan de schoentjes inkleuren van de dagen waarop je kind hem mag zetten. Iedereen kiest zijn eigen weg hierin en ik ken genoeg gezinnen waar de kinderen elke dag hun schoentje mogen zetten. Voor mijn meisjes werkt het beter (lees; zijn ze rustiger 😉) wanneer ze dit niet te vaak doen.

Ook als de schoentjes zijn gezet hou ik vast aan onze regel dat we niet voor 7 uur naar beneden gaan. De 1e ochtend was mijn jongste meisje natuurlijk heerlijk vroeg wakker en mega nieuwsgierig naar wat er in haar schoentje zat. Ik heb haar kort en duidelijk gezegd dat we pas gaan kijken als het ochtend is. Je raadt het al, het gevolg was een fijne driftbui. Maar de aanhouder wint en na een paar minuten is ze toch maar op haar kamertje gaan spelen.

Tip 3. Sinterklaas is geen boeman

Vooral jonge kinderen kunnen bang zijn voor Sinterklaas of Piet en daardoor eng dromen.

Of ze denken dat nu iedereen zo maar ’s nachts het huis in kan komen. Ik snap heel goed dat kindjes het spannend vinden dat er ’s nachts iemand hun huis binnen komt. Wat je kan doen is uitleggen dat echt alleen Sint en zijn Pieten binnen kunnen komen. Ze vullen je schoentje en gaan snel weer naar het volgende huis. En ook een fijne; “Papa en mama zorgen dat jij veilig bent en daar zijn wij héél goed in.”

Gebruik Sinterklaas nooit als boeman en bouw de spanning niet onnodig op. Als je weet dat jouw kindje het allemaal spannend vindt, dan is het beter om daar niet teveel nadruk op te leggen. Dwing je zoon of dochter dan ook vooral niet om een handje te geven of op schoot te zitten. Focus vooral op de leuke dingen van het feest.

Tip 4. Neem de tijd voor bedtijd

Ik ben heel erg voor vaste rituelen. Zeker in drukke tijden geven deze je kind voorspelbaarheid, vertrouwen en rust. Er gaan zoveel vragen en gedachten rond in die kleine koppies. Neem nu dus gerust iets meer tijd voor het naar bed brengen. Pas op dat je niet op alle pogingen om tijd te rekken ingaat. Blijf wel heel duidelijk je grenzen aangeven. En help ze om te ontspannen. 

Ik heb een slaapgids geschreven over slaap rituelen. Je kan hem hier gratis aanvragen!

Tip 5. Go with the flow

Relax, wees flexibel en vergeet niet om er zelf ook van te genieten. Voor je het weet is je kindje groot en is de magie van Sinterklaas voorbij.
En altijd fijn om te onthouden, ook dit is een fase. Zo nu en dan zijn er nou eenmaal periodes dat je kindje wat meer moeite heeft met slapen. Binnenkort is de beste man naar Spanje en keert de rust weer terug.

Fijne Sinterklaastijd!

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven