Eerste kerst met je baby

eerste kerst met je baby, slaaptips

Eerste kerst met je baby

Slaaptips voor de eerste kerst met je baby

De feestdagen zijn de tijd van het jaar om mooie herinneringen te maken. In deze blog deel ik tips hoe je zorgt voor fijne feestdagen met je baby;

  • Hoe ga je om met slaapjes tijdens de feestdagen
  • Hoe maak je een vreemde slaapomgeving fijn voor je baby
  • Wat als je baby oververmoeid en overprikkeld is
  • Wat te doen met goedbedoeld slaapadvies van familieleden

Slaapjes tijdens feestdagen

Ritme en regelmaat

Baby’s en jonge kinderen doen het goed op regelmaat en voorspelbaarheid. Daarom is het een goed idee om ook tijdens de feestdagen zoveel mogelijk je normale dagritme te volgen. Het is verleidelijk om een slaapje over te slaan of je kindje nét wat langer op te houden bij het kerstdiner. Maar te laat naar bed zorgt, door de extra cortisol, eigenlijk altijd voor onrustiger slapen in de avond en nacht of heel vroeg wakker worden in de ochtend. En als je een heel alerte baby hebt waarschijnlijk beide 😉

Een uitgebreid kerstdiner, daar doe je je baby geen plezier mee. Vooral oma’s vinden het vaak wel een mooi fotomomentje, zo met z’n allen aan tafel. En dat is de eerste kerst met je baby natuurlijk ook. Je kan er dan voor kiezen om met je baby erbij een voorgerechtje te doen. In de tijd dat jij je baby klaar maakt voor de nacht, kan de rest van de familie het hoofdgerecht klaar maken. Zo ligt je baby op tijd in bed en kunnen jullie uitgebreid tafelen.

Slaapjes in de auto

Moet je een eind rijden naar familie? Dan kan het slim zijn om dit ritje te plannen rondom een dutje. Op de plek van bestemming is je baby dan uitgerust en klaar om te spelen. Dit werkt natuurlijk alleen als je kindje ook echt kan slapen in de auto.

Valt je baby pas laat in slaap en wordt het zo een erg kort dutje? Overweeg dan om een rondje extra te rijden om zo in ieder geval 1 volledige slaapcyclus te geven. Uiteindelijk zal ook de familie je dankbaar zijn, want ze krijgen een uitgeruster en dus vrolijker kindje op bezoek.

Hoe maak je een vreemde slaapomgeving fijn voor je baby

Eigen spullen mee

Blijf je slapen bij familie? Neem dan zoveel mogelijk eigen herkenbare spullen van je baby mee. Denk aan beddengoed, knuffel, lampje, muziekdoosje, witte ruis als je baby dat gewend is etc. Check ook of je de kamer goed kan verduisteren.

Laat je baby aan de slaapplek wennen

Slaapt je kindje in een voor hem of haar vreemde omgeving? Dan is het een goed idee om hier voor het slapen al wat tijd door te brengen. Neem je kindje mee als je het bedje klaar maakt. En ga ook tussendoor een keer naar de slaapplek. Je kan bijvoorbeeld je baby verschonen op de slaapkamer. En dan niet hup hup schone luier, maar even rustig de tijd nemen. Met een kietelspelletje of een liedje zingen. Het doel is om je baby positieve ervaringen te geven in de slaapkamer.

Benoem wat er gaat gebeuren

Wat je ook kan doen is letterlijk benoemen dat je kindje hier gaat slapen. Klinkt misschien gek voor een baby, maar dit helpt echt. Je kan dingen zeggen als; “kijk lieverd dit is jouw kamertje vandaag, ….. mag hier fijn gaan slapen vanavond, mama legt alvast je knuffel in je bedje etc”

Omgaan met oververmoeide of overprikkelde baby

Een rustig slaap ritueel

Na alle indrukken en aandacht van enthousiaste familieleden kan in slaap vallen lastig zijn voor je baby. Dan wil je het slaap ritueel niet haasten. Je kindje heeft waarschijnlijk juist meer tijd nodig dan normaal om de overgang naar slapen te maken. Volg zoveel mogelijk je vaste bedtijdroutine. Maar voel je vrij om wat langer te knuffelen of om bijvoorbeeld een massage toe te voegen. En ik raad je aan om alle familieleden hierbij lekker in de woonkamer of keuken te laten.

Geef je baby tijd en ruimte om te ontladen

Baby’s ontspannen van de stem van hun ouders. Het kan daarom heel fijn zijn om tegen je baby te kletsen. Vertel bijvoorbeeld uitgebreid wat jullie die dag hebben gedaan. Overprikkelde baby’s kunnen ook flink huilen om te ontladen. Jouw taak is dan niet om je baby zo snel mogelijk stil te krijgen. Je wil hem of haar de tijd geven om in jouw liefdevolle armen te ontladen. En in plaats van; ‘stil maar’, kan je beter zeggen; ‘het is ok lieverd huil maar ik ben bij je’.

Wat te doen met goedbedoeld slaapadvies van familieleden

Volg je intuïtie

Jij weet hoeveel prikkels jouw baby aan kan. Van de ene naar de andere schoot, dat zijn al snel teveel prikkels voor zo’n kleintje. Super lief dat iedereen zo fijn met je baby wil knuffelen, maar jij zit ’s avonds en ‘s nachts met een overprikkeld en klaarwakker kind. En dit kan je ook gerust op die manier uitleggen. Bijvoorbeeld: “Wat mooi om te zien dat je zoveel om ….. geeft. En ik snap dat je wel de hele dag samen wil knuffelen en spelen. Maar wij hebben gemerkt dat het belangrijk is dat …. ook rustmomenten heeft, anders gaat hij/zij vannacht liggen spoken. En ik neem aan dat jij …. en ons een fijne nacht gunt”

En die tante of opa die je aanraad om je baby lekker lang op te houden, zodat je baby de nacht door slaapt? Die stuur je subtiel door naar deze blog 😉

Als laatste, ontspan en geniet van de eerste kerst met je baby

Hoe relaxter jij bent, hoe makkelijker je baby gaat slapen. Gestreste ouder is onrustige baby. Zorg dus ook tijdens deze soms hectische dagen goed voor jezelf. En zoek je momentjes van ontspanning en me-time.

Zijn je kerstdagen onrustig verlopen en heb jij je baby meer in slaap moeten helpen dan normaal? Geen nood, na de feestdagen ga je zo snel mogelijk terug naar de normale slaapgewoontes. Het kan nog een paar daagjes wat onrustiger zijn, maar als je consequent reageert zit je zo weer in het normale ritme.

Fijne feestdagen!
sterretjes
Wil jij de kerstvakantie gebruiken om zelf aan de slag te gaan met het slapen van je kindje?
Scroll naar boven