Wat is de beste slaapcoach methode voor mijn baby?

vader troost baby in ledikantje

Wat is de beste slaapcoach methode voor mijn baby?

Ik krijg vaak de vraag, welke slaapcoaching methode gebruik jij als slaapcoach? En wat is de beste manier om mijn baby zelfstandig te leren slapen? In deze blog vertel ik je hier graag meer over.

Slaaptraining of slaapcoaching methode?

 

Deze termen worden veel door elkaar gebruikt. Vaak wordt hetzelfde bedoelt, namelijk je kindje zelfstandig leren slapen. Zelf gebruik ik graag het woord slaapcoaching. Dat past beter bij de methode die ik graag aan ouders leer.

In deze blog ga ik ervan uit dat je kindje minimaal 6 maanden is. Jongere baby’s zijn qua ontwikkeling nog niet zover om gecoacht te worden.

Welke slaaptraining of slaapcoaching technieken zijn er?

 

Er zijn verschillende slaapcoach methodes die je kan gebruiken om je kindje zelf in slaap te leren vallen. Het lijkt soms alsof er wel 20 compleet verschillende methodes zijn. Eigenlijk kan je ze allemaal onder 3 hoofdcategorieën verdelen:

Aan de ene kant heb je cry it out.

Hierbij leg je als ouder je kind in bed, je doet de deur dicht en gaat pas terug als het ochtend is. Dit kan super effectief zijn, mits het bij jou en je kindje past. Het is echter ook iets wat de meeste ouders (inclusief ikzelf) niet over hun hart kunnen verkrijgen. Ik pas het dan ook niet toe in mijn coaching.

Wil je iets geleidelijker dan krijg je de gecontroleerd huilen methodes.

Ook wel bekend als time checks, kiekeboe methode etc. Hierbij leg je je kindje wakker in bed en ga je de kamer uit. Vervolgens ga je met intervallen checken bij je kindje. Het verschilt per visie wat je precies ‘mag’ doen tijdens een check en hoe lang je tussendoor wacht. Ik ga altijd uit van de intuïtie van de ouders en werk nooit met schema’s die de tijd tussen checks laten oplopen. Het is namelijk echt niet nodig om je kindje een half uur, of zelfs langer, alleen te laten.

De derde categorie is de ouderlijke vervaging. Zoals de Shuffle of stoel methode, pick up put down etc.

Bij deze techniek blijf je bij je kindje totdat hij of zij in slaap is gevallen. Zeker in het begin kan je veel troost en nabijheid aan je kindje geven. De 1e dagen zit je bij het bedje van je kind, zodat je met je stem en aanrakingen troost kan geven. Je hulp en daarna ook je aanwezigheid bouw je stap voor stap af, tot je kindje het helemaal zelf kan.

Dit is mijn persoonlijke favoriet en de meeste gezinnen waar ik mee werk kiezen voor de ouderlijke vervaging. Als ouder kan je veel troost en nabijheid bieden aan je kindje terwijl hij of zij zelfstandig leert slapen. 

Waar let je op bij het kiezen van een slaapcoaching methode?

 

Cry it out kan echt maar op 1 manier; deur dicht, doei tot morgen. Bij de andere 2 methodes heb je interactie met je kindje en zijn er dus variaties. Daarom lijkt het soms alsof er ontzettend veel verschillende slaapcoaching methodes zijn. In de basis zijn het er 3. Dat is dus je belangrijkste keuze. Blijf je bij je kindje terwijl je hem of haar zelfstandig leert slapen of niet?

Kijk hierbij naar je kindje en naar jezelf. Vindt je kind het lastig om afscheid te nemen of alleen te spelen. Slaapt je kindje nu bij jullie op de kamer en wil je hem leren slapen op zijn eigen kamer? Wil jij je kindje veel troost en nabijheid bieden terwijl je hem leert slapen? Dan is ouderlijke vervaging de beste keuze.

Is jouw kindje héél snel gestimuleerd, geprikkeld door jouw aanwezigheid. Of vind jij het zelf enorm moeilijk om rustig te blijven terwijl je bij je kindje zit? Dan zijn checks misschien een optie.

Kies een slaapcoaching methode waar jij je prettig bij voelt en die je consequent toe kan passen. Dan komt het goed.

De beste slaapcoaching methode is diegene waar jij als ouder achter staat. En die jij consequent vol kan houden. Dat is namelijk het allerbelangrijkste bij het slaapcoachen van je kindje.

Wanneer jij als ouder twijfelt of niet consequent kan reageren, dan weet je kindje niet waar hij aan toe is. En dat voelt heel verwarrend en onveilig. Je kan je voorstellen dat rustig zelf in slaap vallen dan niet lukt.

Zelfstandig leren slapen gaat het beste wanneer jij als ouder een rustige, veilige en stabiele basis kan zijn. Van daaruit kan jij je kindje coachen, begeleiden naar zelfstandig in slaap vallen en doorslapen.

Wil je binnenkort starten met het slaapcoachen van je kindje? Lees hier wat je kan doen om je hierop voor te bereiden.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven