Baby korte dutjes in bed

baby korte dutjes in bed

Baby korte dutjes in bed

Doet jouw baby korte dutjes in bed? De eerste vraag die je jezelf dan wil stellen is; Kan mijn baby zelf in slaap vallen? Lukt dat nog niet? Lees dan deze blog: https://www.zoeteslapers.nl/beste-slaapcoach-methode-voor-baby/

Kan je kindje het wel, super fijn! Lees snel verder. Het kan goed zijn dat er iets in de slaapomgeving van je kindje is wat ervoor zorgt dat je baby korte slaapjes doet. Je wil vooral letten op:

– Temperatuur van de babykamer
– Slaapt je baby overdag in het licht of donker
– Wordt baby wakker van geluid
– Korte slaapjes door teveel prikkels
– Het bedje van je baby

Ik bespreek ze hieronder 1 voor 1.

De ideale temperatuur van de babykamer

Een te warme of te koude kamer maakt het lastiger voor je baby om in slaap te vallen en kan ervoor zorgen dat je baby na een kort dutje alweer wakker wordt. De ideale slaapkamertemperatuur voor je baby ligt tussen de 16 en 20 graden. Voor een newborn wordt 20 graden aangeraden. Na een aantal weken kan je baby beter zelf zijn of haar lichaamstemperatuur regelen en dan mag de slaapkamer wat koeler zijn. Pas altijd de slaapkleding van je baby aan de temperatuur aan. Op onze downloadspagina vind je deze handige baby slaapkleding tabel. Klik op de afbeelding om toegang tot de downloadspagina te krijgen.

Baby slaapkleding gids

Moet mijn baby overdag slapen in het donker?

Ja, zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby donker is tijdens het slapen. Ook voor dutjes wil je de slaapkamer goed verduisteren, slapen doe je namelijk het beste in het donker. Baby’s kennen geen angst voor het donker, dus daarvoor hoef je geen lampje aan te laten. Ik heb een blog geschreven over wel of geen nachtlampje voor je baby, je leest hem hier. https://www.zoeteslapers.nl/nachtlampje-baby-wel-of-niet/

Help, mijn baby wordt wakker van elk geluidje!

Heb jij zo’n mega alert baby’tje die wakker wordt van de kleinste geluidjes? Dan raad ik je aan om in de slaapkamer een ruis aan te zetten. Je kent vast wel de bekende witte ruis, maar vind je dit geluid irritant? Probeer dan eens een roze ruis, die klinkt wat zachter. Online zijn van beide soorten genoeg fragmenten te vinden om te proberen. Let erop dat de ruis het hele dutje non-stop doorspeelt. Alleen dan is het effectief.

Doet je baby korte dutjes door teveel prikkels

Hang alsjeblieft geen muziekmobiel boven het bedje. Zou jij fijn kunnen slapen met een ronddraaiend muziekding vlak boven je hoofd? Ik in ieder geval niet 😉 Daarnaast kan muziek ervoor zorgen dat de hersenen actief blijven, waardoor je minder goed in de diepe herstellende slaap komt.

Zorg er ook voor dat je baby niet te veel prikkels krijgt vlak vóór het slapengaan, bijvoorbeeld van televisie, speelgoed, drukke visite of uitstapjes. Dit kan het moeilijker maken voor je baby om in de diepere slaap te komen en zo leiden tot kortere dutjes. Met een slaap ritueel help je je baby om prikkels af te bouwen. Voor dutjes hoeft dat niet een heel lang en uitgebreid ritueel te zijn. 5 tot 10 minuutjes is voldoende.

Een comfortabel en veilig bedje voor je baby

Tot slot is het belangrijk om te zorgen voor een fijn bedje. Voor de veiligheid wil je zorgen voor een stevig matras met een goed passend hoeslaken. Is jouw baby heel beweeglijk in bed en kruipt hij of zij telkens onder de deken vandaan? Dan raad ik je aan om de deken te vervangen voor een slaapzakje. Zo weet je zeker dat je baby het altijd warm genoeg heeft.

Tot 1 jaar wordt vanuit de richtlijn veilig slapen een leeg bedje aangeraden. Je kan een klein knuffeldoekje geven zodra je baby kan omrollen, maar geen grote knuffels, bedbumpers, kussens etc. Via deze link vind je de adviezen rondom veilig slapen voor je baby.

Maak de slaapomgeving van je baby dus zo comfortabel, donker en rustig mogelijk en let ook op teveel prikkels vlak voor een slaapje. Zo leg je een goede basis voor lange dutjes.
sterretjes

Ben jij er klaar mee dat je baby korte dutjes in bed doet? Wil je meer hulp bij het verbeteren van de dutjes van je baby of peuter? De Slaapgids voor Dutjes kan je daarbij helpen!

Deze gids bevat waardevolle informatie en praktische tips om je te helpen bij het verlengen van de dutjes van je baby of peuter. Ik vertel je stap-voor-stap wat normale dutjes zijn per leeftijd, waarom je kind korte slaapjes doet en hoe jij je kindje langere dutjes leert doen. Daarnaast ontdek je alles over dutjes overgangen en geef ik antwoord op Wat als.. vragen.

Bestel de slaapgids voor dutjes nu en krijg meteen toegang tot alle informatie die je nodig hebt om de dutjes van je baby te verbeteren.

Wil je hulp met het slapen van jouw kindje?

Kies dan voor een gratis kennismakingsgesprek

Scroll naar boven