We zitten midden in de winter en overal om me heen hoor ik dat kindjes en ouders ziek zijn. Hier in huis gaan de virussen ook flink rond. Zo niet fijn, maar wanneer je vol met slaapcoaching bezig bent is het helemaal vervelend. Een van de meest gestelde, zo niet dé meest gestelde vraag die ik van ouders krijg na het succesvol afronden van een coachtraject is dan ook; ‘Wat moet ik doen als mijn kind ziek wordt?’ Je wil natuurlijk niet weer helemaal terug naar hoe het was. En dat hoeft ook niet te gebeuren. In deze blog deel ik met jou mijn 5 tips voor als je kindje ziek wordt tijdens of na de coaching.
Kijk goed naar je kindje, hoe ziek is hij of zij en stem daar je aanpak op af.
Een kleine verkoudheid is vervelend maar hoeft de slaap minder te verstoren dan een griep met hoge koorts. Oorontsteking is ook zo’n flinke onruststoker, dat komt doordat de druk en dus ook de pijn in het oor erger wordt wanneer je kindje gaat liggen.
Geef je kindje de extra liefde, aandacht en hulp bij het slapen die hij of zij nodig heeft, maar overdrijf het niet.
Probeer eerst met zo min mogelijk hulp je kindje in slaap te laten vallen. Soms is het al voldoende wanneer je bij je kindje blijft totdat hij of zij slaapt. Werkt dit niet, dan kan je altijd nog dat flesje geven of je kindje in slaap wiegen. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoe ziek je kind is. Soms is het gewoon doen wat je moet doen om te zorgen dat je kindje de slaap krijgt die nodig is om beter te worden. Maak je hier vooral niet te druk om. Je kindje heeft jou nu nodig en dat is ok. Let er wel op dat je niet in onnodig veel hulp blijft hangen. Zodra hij of zij zich beter voelt, kunnen jullie weer werken aan goede slaapgewoontes.
Kijk ook wat je kan doen om het comfortabeler te maken voor je kindje. Bij oorpijn is het bijvoorbeeld fijn om het hoofdeind van het bedje hoger te maken, zodat er minder druk op de oortjes komt.
Het is ok om de slaapcoaching te pauzeren.
En natuurlijk zal je hier even flink van balen, want je was net zo goed bezig. Maar ziekte heb je nou eenmaal niet in de hand. Wanneer je kindje echt flink ziek is, heeft hij of zij jouw extra hulp en troost gewoon nodig. Het is dan ook niet eerlijk of realistisch om te verwachten dat je kindje op dat moment nieuwe slaapgewoontes leert.
Zodra je kindje beter is ga je verder waar je gebleven was. Na een flinke ziekte is het soms nodig om een stap terug te gaan in je slaapplan en van daaruit weer verder te werken.
Stel je erop in dat je kindje meer protest laat zien wanneer je opnieuw begint. Dit komt doordat je door de ziekte inconsequent bent geweest in je gedrag. En nogmaals daar kan je niks aan doen, een ziek kind heeft zijn ouders nodig. Maar het maakt wel dat het voor je kindje onvoorspelbaar is wat er gaat gebeuren.
Gun je kind extra slaap overdag, maar niet té veel.
Je wil namelijk graag dat je kindje in de nacht goed slaapt. Niet alleen is dat fijn voor jou, maar ’s nachts krijg je ook de meest herstellende slaap. Soms is het dan ook een beter idee om te gaan voor een vroegere bedtijd in plaats van veel extra slaap overdag.
Ook dit is natuurlijk weer afhankelijk van hoe ziek je kindje is. Vergelijk het maar eens met je eigen slaappatroon wanneer je niet fit bent. Bij een verkoudheid slaap je misschien iets langer uit ‘s ochtends en duik je ’s avonds op tijd er weer in. Heb je echt een flinke griep te pakken, dan slaap je bijna de hele dag en kán je ook gewoon niet wakker blijven. Zo werkt het ook bij je kindje.
Zodra je kind zich beter voelt ga je terug naar je normale routine.
Stel dit moment niet uit. Hoe sneller je terug gaat naar het normale patroon, des te kleiner de kans dat er opnieuw slaapassociaties ontstaan. Merk je gedurende de dag dat je kindje niet meer zo ziek is? Dan wil je meteen weer gaan werken aan zelfstandig slapen.
Maar maak je vooral niet teveel zorgen. Het komt weer goed.
Kindjes die al goed kunnen slapen, hebben vaak een minder heftige terugval bij ziekte. Ook al zijn ze flink ziek geweest en heb je daardoor alle slaapregels overboord gegooid. Kindjes die in de basis goed uitgerust zijn en zelfstandig in slaap kunnen vallen zijn snel weer de zoete slapers die ze al waren. Misschien moet je een korte versie doen van de slaapcoaching, maar je kindje zal het snel weer oppakken.
Is jouw kindje (nog) geen Zoete Slaper? Bekijk dan hier hoe wij ook jouw gezin kunnen helpen.